Doi foști jucători profesioniști sunt judecați în Singapore. Jucătorii, în vârstă de 20 și 24 de ani, sunt acuzați de aranjare de meciuri și de jocuri de noroc ilegale.
 
Potrivit rechizitoriului, au pariat împotriva echipei lor, înainte de un turneu, și au influențat jocul. Ambii fuseseră deja suspendați timp de 3 ani de către organizatorii turneului, anul trecut, din cauza acelorași acuzații.
 
Cei doi singaporezi, Malcolm Chung Wai Kiat (24 de ani) și Tan Shern Ryan (20 de ani), au fost acuzați de corupție și pariuri ilegale. Procesul urmează anchetei Biroului Naţional de Investigare a Practicilor de Corupţie (CPIB).
 
Chung și Tan au jucat sub numele de „Germsg” și „Dreamycsgo”, ca și componenți ai echipei Resurgence, acum dispărută, în shooter-ul profesionist Valorant.
 
Potrivit rechizitoriului, aceștia au manipulat Cupa Regală a Asiei de Sud-Est Epulze 2020 din seria Valorant Ignition. Motivul pentru care au fost suspendați au fost pariurile online, care erau încă interzise singaporenilor.

În Singapore, pokerul între prieteni era pedepsit

De la 1 august, Singapore a permis jocurile de noroc în mod privat, de exemplu atunci când prietenii se întâlnesc pentru poker sau pentru mahjong. Anterior, astfel de adunări erau și ele pedepsite. Cu toate acestea, rezidenților din statul insular le este în continuare strict interzis să participe la jocuri de noroc online.
 
Procurorul face referire la un meci din 22 septembrie 2020. În acest meci, Resurgence a pierdut cu 2-0 în fața japonezilor lui Blackbird Ignis. În aprilie a anului următor, au fost postate online capturi de ecran ale unor conversații care arată că Malcolm „Germsg” Chung a plasat pariuri împotriva propriei sale echipe pe un site de jocuri de noroc online, înainte de meci.
 
După presupusul meci pierdut intenționat, acesta s-a lăudat în fața unei persoane necunoscute că nu a jucat corect și a avut probleme când managerul echipei a devenit suspicios. Investigațiile începute imediat de proprietarul Valorant, Riot Games, confirmaseră suspiciunea de fraudă și dezvăluiseră mai multe detalii.
 
În iunie 2021, compania de jocuri a explicat că Chung nu numai că a pariat pe rezultatul jocurilor pe care le-a manipulat, dar a încercat și să-și recruteze colegii de echipă. Ryan „Dreamycsgo” Tan i-a dat apoi lui Chung 3.000 SGD (aproximativ 2.100 EUR), pentru a putea plasa pariuri ilegale pe jocuri fixe. În schimb, i-a promis un procent.
 
Alți 4 membri ai echipei au refuzat să ia parte la escrocherie. Cu toate acestea, pentru că nu i-au dat în judecată pe Chung și Tan, Riot Games a fost suspendat timp de câteva luni.
 
Un purtător de cuvânt al companiei a spus: „Integritatea competitivă este o prioritate de top pentru Riot Games și ne străduim să menținem această calitate în toate turneele noastre de esports. Dorim să oferim un mediu echitabil și transparent pentru echipele noastre profesioniste, pentru a concura atât la nivel regional, cât și la nivel global, așa că luăm foarte în serios orice încălcare a regulilor noastre de joc”.

Riscă amendă și închisoare

La prima audiere, Tan a spus că participă la întâlnirile săptămânale ale unui grup de sprijin pentru jocuri de noroc. De asemenea, a apelat în mod repetat la ajutorul pentru dependență oferit de Institutul de Stat pentru Sănătate Mintală.
 
Nu este clar dacă argumentul prezentat cu presupusa lui dependență de jocuri de noroc îl va ajuta pe fostul sportiv profesionist în instanță. Doar pentru această acuzație, riscă o amendă de până la 5.000 SGD și 6 luni de închisoare.
 
Mita poate fi, de asemenea, pedepsită cu amendă de până la 100.000 SGD sau închisoare de până la 5 ani sau ambele.