Industria jocurilor de noroc a reacționat furibund la legea promovată marți de Coaliție, mai exact de către PSD, prin care sunt interzise, fără excepție, păcănelele din locații găzduite de localități (UAT-uri) care au mai puțin de 15.000 de locuitori, adică din zonele sărace, preponderent rurale, ale României.
Piața de slot-machine acuză stilul netransparent, fără dezbateri, prin care a acționat inițiatorul Alfred Simonis, deputat PSD, care a sărit inclusiv peste consultarea obligatorie din comisii.
În plus, este reclamat modul de a introduce modificările în cuprinsul OUG 82, ordonanță născută pe 6 octombrie 2023, astfel că „nu ne-am putut apăra deloc”, după cum afirmă asociațiile de profil.
Celor din domeniu, legea le oferă, la schimb, un „măr otrăvit”, anume posibilitatea de a păstra în locațiile rămase fără păcănele pariurile sportive. Este socotită frecție la picior de lemn câtă vreme profitul unui bar sau al unei agenții era dat de sloturi, nicidecum de cei care joacă la pariuri sportive.
Apoi, legiuitorul n-a dorit să facă distincție între rural și urban, astfel că au fost „ucise”, la un loc cu cele din sate și comune, și aparatele din orașele mici care cad sub incidența legii (cele cu mai puțin de 15.000 de locuitori).
Astfel, orașe turistice precum Eforie sau Predeal, din regiuni situate la mare, respectiv la munte, vizitate des în sezon, sunt lovite în plin de prevederile legii.
Pariurile sportive sunt permise de lege, dar nu rentează în locații fără aparate
Cristi Pascu (adevăratul Pascu din industrie, președinte al Asociației Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România - A.O.P.J.N.R., a nu se confunda cu frizerul Cristi Pascu, instalat de liberali, pentru două zile, vicepreședinte la ONJN) a făcut sinteza situației, din punctul de vedere al celui care îi apără pe operatorii mici și mijlocii, așa-numiții CAP-iști, cei mai afectați de lege.
„Dispar circa 35.000 de aparate din cele vreo 70.000, câte mai sunt. Acestea erau prezente în circa 10.000 de locații. Din 11-12.000 de locații de pariuri, marea majoritate erau în acele zone, nu neapărat în orașele mari.
Adică, cel puțin jumătate din parcul de aparate existent în autorizare. Ca număr de angajați, circa 25-30.000 de oameni, direcți ai operatorului, cât și indirecți, pentru că și aceștia lucrau pentru industrie, din moment ce pentru orice abatere, cel care răspundea era operatorul, iar nu proprietarul barului care găzduia aparatul.
Agențiile de pariuri n-au fost și nu sunt rentabile decât cu acele aparate de păcănele înăuntu.
Oamenii noștri nu vor vota PSD și PNL la viitoarele alegeri. Sunt mai răi decât USR-ul, care a dat naștere la această campanie contra jocurilor de noroc, dar n-a avut în mână pixul cu care să semneze legi.
Decidenții sunt cei mai vinovați, ceilalți doar își fac, de pe margine, gargara obișnuită. Nu știm încotro s-o luăm, poate spre Consiliul Concurenței, poate să ne adresăm Curții Constituționale, nici nu știm dacă se mai poate face ceva. Industria este decimată, la ora actuală”, spune Pascu pentru Playresponsibly.
EGT își luase viteză în România
Playresponsibly a scris despre primii afectați de măsurile Coaliției, patronii de baruri din sate și din comune. Nu sunt însă singurii.
Păcănele pe care le aveau instalate în locații provin de la anumite societăți comerciale.
Compania producătoare de astfel de aparate slot machine care pierde cel mai mult este EGT. Firma bulgărească deține cele mai apreciate păcănele de către jucători. Fiind solicitate de clienți, bulgarii au inundat piața de la noi.
Un astfel de aparat costă și 7.000 de euro, iar dacă n-a fost amortizată, investiția devine gaură în bugetul celui care a cumpărat slotul. Unele aparate sunt în regim de închiriere, astfel că vor umple depozitele celor de la EGT.
Ce pierde Novomatic
CAP-iștii vor fi obligați să deschidă la oraș și să aibă toate agențiile proprii. Investiții pe care un număr foarte mare de așa-ziși slotiști mici nu le pot face și astfel vor dispărea. Și aici există o puternică zonă gri sau neagră - multe dintre aparatele folosite fiind clone sau neînregistrate.
Loteria Română și Novomatic, ceea ce părea un mare tun pentru austrieci, s-a topit ca la Arsenalul din Viena. Proiectul de lege inițial nu specifica în mod expres și VLT-urile, care, deși sunt sloturi obișnuite, au un alt statut. De fapt, o găselniță pentru a machia păcănele operatorului de stat.
Un monopol care, în momentul de față, funcționează printr-o asociere cu Novomatic. Parteneriat extrem de favorabil părții austriece, care a rămas în urmă cu lotul de VLT-uri ce trebuia livrat.
Acum, probabil prin relocarea celor din localitățile cu până în 15.000 de locuitori se va ajunge la potențialul anticipat inițial. Dacă VLT-urile prin relocare ajung la înțelegerea inițială dintre Loterie și Novomatic (număr de aparate/locație), încasările vor fi mult mai mici.
Ceea ce ne demonstrează încă o dată că aritmetica de la Viena are alte reguli față de adunarea și scăderea calculate la București.