Ministerul Iberic de Finanțe ignoră legea UE și decizia Blanco/Fabretti și taxează toți jucătorii de poker ca și cum ar fi sportivi. În Spania, jucătorii de poker au fost echivalați cu sportivii din motive fiscale.

Mișcarea este un adevărat pericol. Peninsula Iberică pune în pericol sectorului jocurilor de noroc live, riscând să penalizeze un sector în creștere fulminantă. Despre ce este vorba?

Modificarea legii a venit după ce Ministerul de Finanțe spaniol a decis să pună jucătorii de poker pe același nivel cu sportivii profesioniști. Dar nu așa cum se întâmplă în unele țări în care figura jucătorului profesionist s-a impus cu niște criterii specifice.

Problema este, în principal, că toți jucătorii vor fi supuși taxelor, fie că sunt jucători de agrement, semi-profesioniști aspiranți sau adevărați profesioniști cu normă întreagă. 

Schimbarea este uriașă față de Codul Fiscal anterior, care le-a permis jucătorilor să câștige premii fără să le declare. Acum, Ministerul Finanțelor a identificat acest lucru ca fiind o deficiență în Codul Fiscal și a analizat, de asemenea, o modificare pentru a include primele mai mici în calculul general al impozitului. Chiar și în cazul premiilor/câștigurilor sub 300 de euro.

Împotriva normelor internaționale

Care sunt cotele de impozitare? Modificările fiscale se extind la toți jucătorii profesioniști de poker, șah, biliard și cărți. Regula se extinde la jucătorii care locuiesc în afara Spaniei, dar concurează în interiorul țării. Așadar, îi vizează și pe români.

Acest lucru aeste în contrast nu numai cu standardele internaționale generale de contabilitate și cu dreptul european, ci și cu ceea ce a stabilit Curtea Europeană de Justiție prin sentința Blanco/Fabretti din 2014.

Nu este posibil să fie taxeze un jucător român care ar trebui câștigă un turneu al oricărei entități de pe teritoriul spaniol. Regulă valabilă și pentru cei aparținând Comunității Europene sau Spațiului Economic European.

Potrivit normelor iberice, rata de impozitare variază de la 19% la 24% pentru jucătorii cu domiciliul în Spațiul Economic European (SEE) și 24% pentru jucătorii care locuiesc în afara SEE. Totul ar putea fi răsturnat în instanță, în unele cazuri fi vorba despre dublă impozitare.