Playresponsibly a scris pe 7 aprilie că Silviu Pocora, fost președinte al ONJN, beneficiar de sinecuri în sistemul de stat, prieten de „învârteli” cu ministrul Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului - MEDAT, Bogdan-Gruia Ivan și actual secretar general în amintita instituție, a declarat în CV un împrumut luat în 2021 și scandent în 2030.

Banii sunt primiți de la un om de afaceri român stabilit în SUA, Dragoș Sprânceană, devenit la un moment dat personajul zilei în politica dâmbovițeană, după ce a fost desemnat de ex-premierul Marcel CIoacu să „încălzească” relațiile cu administrația Trump.

Constănțean ca și Pocora, Sprânceană n-a făcut nicio brânză pentru România. Cel mai probabil, tentativa sa de lobby nici măcar n-a ajuns la urechile lui Donald Trump, cert este că rezultatele au fost nule.

Redacția a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI), în baza Legii 544/2001, detalii despre împrumutul consemnat în declarația de avere a lui Silviu Pocora.

Ar fi fost extrem de interesat de știut dacă banii s-au dat cash sau prin transfer bancar, dacă s-a girat cu bunuri și, dacă da, care sunt acestea.

Doar că statul român are grijă ca urmele să fie bine șterse, când vine vorba despre persoanele care sunt parte din influentul și maleficul „sistem”.

Răspunsul primit astăzi de la ANI arată de ce nivelul de încredere arătat de populație față de instituțiile publice tinde spre zero. 

Pur și simplu, te lasă fără cuvinte, în condițiile în care ANI are misiunea să deslușească circuitul banilor și să deșire ghemul intereselor, nu să-l țină secret.

ANI se spală pe mâini dând vina pe legiuitor, după cum se poate lectura mai jos:

„Cu privire la informațiile solicitate, raportat la dispozițiile Legii nr. 176/2020, facem precizarea că detaliile menționate de dumneavoastră cu privire la împrumuturile declarate în declarația de avere nu sunt supuse obligației declarării, întrucât legiuitorul nu a prevăzut în formularul declarațiilor o rubrică specială pentru aceste situații”.

ANI
ANI

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.