Cu 3 mari dureri pleacă operatorii de la Entertainment Expo Arena 2023, din Romexpo, ca urmare a modificărilor la ordonanța 77/2009 a Guvernului.

Prima sperietură este declanșată de taxa de un milion de euro pe care un operator ar trebui s-o achite, pentru a putea funcționa.

Celelalte două sunt legate de măsurile care tind să „ucidă” cele mai simple și mai puțin „dăunătoare” păcănele: așa-numitele AWP-uri, din clasa B, care au cea mai mică miză de joc.

Numărul de aparate în toată țara este de circ 8.000, amplasate peste 4.000 de baruri de pe întinsul țării.

Asociațiile spun că ordonanța o să „omoare” această piață, distrugând mii de locuri de muncă.

„Un bar la țară, un astfel de aparat AWP aduce profitul unui patron. Dacă l-ai luat de acolo, și barul respectiv moare. Merg în șomaj 3 persoane angajate la respectivul bar și pierd veniturile și cei din familia lor.

 Ordonanța omoară orice formă de asociere între deținătorul unor astfel de aparate și proprietarul unui bar. Până acum, asocierea înseamna 50-50%”, spune Adrian Pătru, general manager ca Casino Luxor, un agent economic din Craiova cu circa 300 de aparate slot machine în administrare.

Planul premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis miniștrilor și parlamentarilor că este nevoie de o nouă legislație în privința șoferilor care se urcă drogați la volan și a cerut să se vină cât mai rapid cu o nouă lege. De asemenea, premierul a cerut mobilizare totală pentru a trece în Camera Deputaților legea care elimină păcănelele din oraș.

„Discutăm și despre lista priorităților legislative ale Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară. Iar aici, pe lângă reforma sistemului de asistență socială, vorbim despre măsurile de reducere a evaziunii fiscale și despre cele privind reorganizarea extinsă a administrației! Este obligatorie eficientizarea aparatului de lucru și comasarea unor instituții care sunt total anchilozate!

Altă urgență majoră este în privința legislației privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. Este, evident, nevoie de o nouă legislație antidrog care să răspundă eficient realității dure de azi și să transpună normele și bunele practici europene.

Aștept acest proiect din partea colegilor de la Ministerul de Interne, Justiție și Ministerul Sănătății. Ne trebuie tărie și hotărâre ca să umblăm și la cauză, nu doar la efecte și să trecem la destructurarea rețelelor de traficanți!

O prioritate este și legea de organizare și exploatare a jocurilor de noroc, unde avem un scop clar: vrem să eliminăm din orașe păcănelele! Legea a trecut deja de Senat, urmează dezbaterea la Camera Deputaților și interesul nostru este să o vedem adoptată rapid!”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Eliminarea păcănelelor din orașe ar înseamna o problemă și pentru Loteria Națională, care are incluse în agenții diferite aparate de acest timp. Rămâne de văzut dacă se dorește eliminarea din localități doar a păcănelelor sau a oricăui tip de pariu sportiv.

Playresponsibly va publica luni forma finală a ordonanței.