Un articol cu titlul „România: revoluția guvernamentală a jocurilor de noroc împiedică dezvoltarea”, apărut astăzi în presa italiană de specialitate, atrage atenția asupra modificărilor vizate de Guvernul Ciolacu asupra ordonanței 77/2009, artificii economice pe care Playresponsibly le-a dezvăluit în exclusivitate.
Articolul din media peninsulară face trimite la problemele reclamate cu vehemență de operatori. Nu tratează temele care vizează direct piața internă, în special agenții economici mici și mijlocii, care probabil vor dispărea după creșterea uriașă a unor taxe, mutare fiscală prevăzută în noua ordonanță.
Informația este axată pe faptul că, dacă proiectul va trece în forma actuală, operatorii de pariuri vor trebui să aibă „domiciliul” în România, pentru a putea funcționa legal, în condițiile în care, acum, aproape toate sunt înregistrate prin diverse paradisuri fiscale, cel mai des frecventat fiind Malta.
România, descrisă ca un hub strategic pentru europeni
„Pe lângă o piață locală și în curs de dezvoltare înfloritoare, România începea să reprezinte un hub strategic pentru operatorii europeni (inclusiv Italia) mai ales în B2B: dar, acum, noul regim (n.r. - politic) riscă să blocheze totul”, începe articolul dedicat mișcărilor de pe piața jocurilor de noroc din România.
„Un proiect recent de propunere legislativă inițiat de Guvernul României stârnește îngrijorare serioasă în industrie, din cauza modificărilor semnificative recomandate în acesta.
Și nu doar la nivel local, în condițiile în care România este văzută (și, parțial, folosită) de companiile europene, de ceva vreme, ca un canal de intrare pe piața internațională, mai ales în sectorul „B2B”...
Proiectul introduce obligativitatea operatorilor de jocuri de noroc online de a fi companii înregistrate în România: conform legislației în vigoare, operatorii stabiliți în orice stat al SEE (Spațiul Economic European), puteau solicita o licență și o autorizație pentru jocuri de noroc online, fără a fi obligat să o facă prin intermediul unei companii locale (cu condiția să aibă un reprezentant autorizat, cu sediul în România).
Într-adevăr, mulți dintre operatorii de jocuri de noroc licențiați și care operează în prezent în România nu au sediul în România. Dacă proiectul va fi trecut în lege în forma sa actuală, doar companiile românești vor putea aplica pentru o licență de jocuri de noroc Clasa I, măsură menită să asigure impozitarea profiturilor realizate de acești operatori de jocuri de noroc online și în România”, scrie portalul gioconews.it.