Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG, discriminează jucătorii pe platformele online, care sunt taxați de la 10% la fiecare retragere, în timp ce jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiționale sau cluburi de poker sunt scutiți de orice taxa la retrageri de până la 600 de lei.

“Nu putem vorbi de combaterea dependenței de jocuri de noroc când îi penalizăm pe cei mai corecți dintre operatori, cei din online, care au implementate sisteme auditate de joc responsabil,” a declarat Odeta Nestor, președintele AOJND, for care reprezintă principalii operatori din gamblingul online licențiați în România.

AOJND solicită că pragul de scutire de taxe să fie aplicat și la jucătorii platformelor online, pentru o abordare echitabilă.

Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicențiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească. În plus, România rămâne singura țară din UE care taxează retragerile, nu câștigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanțial crescute este mult mai mare.

De asemenea, aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 va pune sub semnul întrebării toate investițiile operatorilor în publicitate și sport, care vor fi suspendate până la clarificarea impactului pe care aceste modificări le vor avea asupra operatorilor de jocuri de noroc. Urmează să fie afectate mai ales investițiile în sport, unde sezonul de toamnă este pus sub semnul întrebării.