Aproximativ o treime din aparatele de jocuri din Germania sunt ilegale. Cifra a fost dezvăluie de DAW, o asociație care reunește operatorii de jocuri de noroc, într-o informare făcută către presa națională.
„Estimăm că, din aproximativ 180.000 de dispozitive legale în toată țara, există cel puțin 50.000 de dispozitive ilegale, iar tendința este în creștere”, a spus Georg Stecker, purtătorul de cuvânt al asociației.
DAW a identificat motivele declinului brusc al pieței legale, prăbușită în special din pricina schimbărilor legislative aplicate la nivel federal și de stat.
Multe săli de jocuri de noroc au fost nevoite să tragă obloanele, ca efect al faptului că au trebuit să respecte distanțarea minimă, de până la 500 de metri, între sălile de jocuri și facilitățile dedicate tinerilor și copiilor.
Reglementările mai stricte ale jocurilor de noroc datează încă din 2018, când deciziile autorităților au afectat sălile de jocuri legale. Regula de acum 6 ani interzice jocul în paralel pe diferite dispozitive.
De asemenea, doar maximum 12 sloturi sunt permise în fiecare sală de jocuri. Timpul de joc a fost limitat, la fel și mizele, pierderile și câștigurile. Se pot pierde maximum 60 de euro per dispozitiv și se pot câștiga maximum 400 de euro.
Datorită acestor înăspriri ale reglementărilor din domeniul jocurilor de noroc legale, jocurile ilegale au înflorit. Acolo, pe piața neagră, nu există restricții.
„Cu un dispozitiv ilegal, se pot genera, de obicei, o medie de 10.000 de euro venituri pe lună”, scriu ziarele germane, citând un oficial al Poliției din Köln.
Interceptările telefonice nu pot fi folosite în investigații
Potrivit acelorași anchetatori din Köln, cu aparate de jocuri ilegale pot fi realizate până la șase miliarde de euro, cifră de afaceri, în fiecare an, fără a se plăti taxe. O pierdere imensă pentru Trezorerie.
Potrivit DAW, industria legală a păcănelelor a plătit taxe de 1,2 miliarde de euro pe an, din 2021 încoace. „Datorită pieței negre, statul scapă printre degete venituri fiscale de cel puțin jumătate de miliard de euro”, susține Stecker, care întărește: „Piața neagră nu pică din cer. Ea este produsă de reducerea semnificativă a ofertei legale”.
Cei care oferă jocuri ilegale fac în principal parte din crima organizată, potrivit Poliției germane. Potrivit relatărilor din presa națională, contracararea fenomenului este dificilă, cât timp legiuitorul o permite.
De exemplu, jocurile de noroc ilegale sunt considerate doar o simplă infracțiune, iar interceptările telefonice nu pot fi folosite în faza de investigare. „Ei vorbesc deschis la telefon. Pentru că știu că nu avem voie să le folosim informațiile”, au spus polițiștii.
Potrivit presei, industria automatelor medii de divertisment include până la 5.000 de companii - adesea administrate de câte o familie - și include aproximativ 64.000 de angajați. Sute de locuri de muncă s-au pierdut deja din cauza numeroaselor închideri de locații cu jocuri legale.
Potrivit unui studiu realizat de DAW, piața ilegală înlocuiește din ce în ce mai mult ofertele de jocuri legale. Iar migrarea jucătorilor va continua. În timp ce cota pieței negre a jocurilor de sloturi comerciale era în 2022 între 30 și 46%, până în 2026, estimările sunt că 62% din toate dispozitivele de jocuri de slot ar urma să fie ilegale.
România are circa 80.000 de păcănele în toată țara, dar nicio asociație din domeniu nu a făcut estimări legate de piața neagră, socotit un subiect tabu. Adevărat este și faptul că, la noi, n-au fost aplicate multe dintre limitările și restricțiile care au dus la prăbușirea pieței legale din Germania.