Parteneriatele sportive ale operatorilor de jocuri de noroc legali din Franța au crescut cu 20%, de la 34 de milioane de euro în 2022 la 40,7 milioane de euro așteptate în 2023.

La asta – comentează Autoritatea de Jocuri din Franța (ANJ) – s-a adăugat, în 2022, 15 milioane de euro a parteneriatelor sportive cu operatori neautorizați din Franța (în special site-uri de cazinouri online) pentru pariori aflați în Africa și Asia.

Cu toate acestea, aceste parteneriate împreună reprezintă doar o mică parte (mai puțin de 2%) din suma totală a contractelor de parteneriat sportiv din sectorul privat din Franța, estimată la aproape 2,5 miliarde EUR pe an.

În cadrul acestor parteneriate se observă câteva tendințe îngrijorătoare:

@ Utilizarea tot mai frecventă a imaginii sportivilor pentru promovarea jocurilor de noroc;

@ Multiplicarea comunicatiilor comerciale in facilitatile sportive in diverse media fara ca acestea sa fie insotite de mesaje de avertizare obligatorii;

@ Apariția, pe mai multe site-uri de organizații sportive, a unor link-uri de redirecționare care invită la pariuri directe și care fac trimitere la site-urile operatorilor de pariuri sportive;

@ Dezvoltarea parteneriatelor cu echipele sportive de amatori;

@ Utilizarea denumirii instalațiilor sportive (de exemplu, stadion, gimnaziu, velodrom) și competiții de către un operator de jocuri de noroc, care stabilește o legătură directă între pariuri sportive și sportive;

@ Încheierea unor acorduri de parteneriat cu operatori ilegali de jocuri de noroc din Franța.

Această asociere între sport și jocurile de noroc riscă să facă atractivă practica acestor jocuri și, prin urmare, să stimuleze consumul acestora, precum și să promoveze jocul excesiv sau patologic, dar și jocul minorilor. Aceste elemente de risc au fost evidențiate de mai multe studii științifice recente și, conform ANJ, presupun o reglementare îmbunătățită a practicii comerciale a parteneriatului.

Țările UE care au interzis parteneriatele

Mai multe țări europene au ales să interzică parteneriatele sportive cu operatorii de jocuri de noroc. Este cazul Spaniei, Italiei și Elveției, cărora ar trebui să li se alăture în curând Belgia și Țările de Jos. Regatul Unit, la rândul său, are în vedere limitarea unor astfel de acorduri de parteneriat, în special prin interzicerea aplicării pe tricouri a mărcii unui operator de jocuri de noroc.

În acest context, ANJ a înființat în iulie 2022 un grup de lucru dedicat în colaborare cu Ministerul Sportului, apoi în colaborare cu Direcția Generală de Sănătate (DGS) și Misiunea Interministerială de Luptă împotriva Drogurilor și Comportamentului Dependenței.

Astfel, ANJ a prezentat liniile directoare. Orientările sunt împărțite în trei părți dedicate: protecției minorilor, prevenirii jocurilor de noroc excesive sau patologice și luptei împotriva operatorilor ilegali.

Protecția minorilor
Instrucțiuni

Interziceți asocierea unui sportiv aparținând lumii minorilor cu o comunicare comercială în favoarea unui operator de jocuri de noroc dacă exploatarea imaginii acestuia se realizează individual sau cu alți sportivi dacă se propune în raport cu acesta din urmă. Pentru a monitoriza respectarea acestei interdicții, ANJ se va baza pe un set de indicii care includ opinia exprimată de copii în sondaje despre personalitățile lor preferate (top 10), precum și pe măsurarea audienței acestor personalități în rândul copiilor pe rețelele de socializare (când aceasta depășește 16 % din grupa de vârstă 13-17 ani a audienței uneia sau mai multor platforme).

Excludeți de la vânzarea și distribuția gratuită a produselor derivate care poartă marca unui comerciant, cum ar fi jucării moi, jucării pentru copii, cărți de schimb etc.

Excludeți minorii de la orice participare activă la activități comerciale desfășurate ca parte a unui parteneriat cu un operator de jocuri de noroc.
Sfat

Nu puneți brandul unui operator de jocuri de noroc pe cămășile „de mărimea unui copil” (sub 18 ani);
Introduceți pictogramă „interzis minorilor sub 18 ani” pe diferitele mijloace de comunicare ale operatorului amplasate pe marginile terenului.

Prevenirea jocurilor de noroc excesive sau patologice
Instrucțiuni

Interziceți reprezentarea sportivilor, arbitrilor și a altor părți interesate de competiție capabile să parieze pe sportul lor în comunicațiile comerciale;
Interziceți jucătorilor sportivi activi, ca parte a operațiunilor de afaceri ale operatorilor de jocuri de noroc, să facă predicții cu privire la rezultatul unei competiții în disciplina lor și să promoveze în mod activ cotele la un meci din disciplina lor;
Afișați mesajul de avertizare în partea de jos a standului tuturor panourilor publicitare;

Adăugați mesaje de avertizare animațiilor comerciale.
Sfat

Nu oferiți un link de redirecționare „pariu” pe site-uri web, aplicații, platforme de conținut sau orice alt dispozitiv de comunicare utilizat de organizațiile sportive;
Nu afișați cote, oferte comerciale de recompense sau alte reclame promoționale pentru operatorii de jocuri de noroc pe site-uri web, aplicații, platforme de conținut utilizate de organizațiile sportive;

Asigurați-vă că brandingul operatorilor de jocuri de noroc apare doar într-o măsură limitată în și în jurul conținutului, în special prin evitarea tehnicilor de marketing de saturație, a mijloacelor de comunicare imersive sau a succesiunii sau repetarea mesajelor publicitare;

Evitați denumirea facilităților sportive (de exemplu, stadion, gimnaziu, velodrom) și competiții ale unui operator de jocuri de noroc.

Lupta împotriva comercianților ilegali
Ghid

Interziceți organizatorilor de evenimente sportive, ligi, federații, cluburi, echipe și sportivi să încheie contracte de parteneriat cu operatorii de jocuri de noroc care operează ilegal în Franța și să le facă publicitate.

Recomandare

Invitați organizatorii de evenimente sportive, ligi, federații, cluburi, echipe și sportivi să verifice în prealabil la ANJ dacă operatorii neavizați în Franța cu care doresc să semneze contracte pentru alte țări, nu sunt pe lista operatorilor al căror site a fost blocat de ANJ.

Monitorizarea implementarii

Orientările și recomandările pot fi, dacă este necesar, completate cu propuneri de modificări legislative și de reglementare pe care ANJ le consideră necesare pentru atingerea obiectivelor politicii privind jocurile de noroc.

În cele din urmă, o evaluare a implementării acestor orientări și recomandări va fi efectuată de ANJ în primul trimestru al anului 2024.