În Marea Britanie, există o mare îngrijorare cu privire la criza gazelor care determină creșterea costului energiei electrice. Proprietarul Happidrome Arcade, una dintre cele mai cunoscute mărci din țară, se gândește să reducă atât iluminatul, cât și orele de lucru ale personalului în această iarnă, deoarece prețurile în creștere la energie fac nesustenabil deschiderea pentru multe ore din zi.

Martin Richardson și-a confirmat decizia într-un interviu recent acordat Southend Echo, deoarece magazinele de profil din toată țara suferă foarte mult din cauza creșterii facturilor. „Richardson se așteaptă la o iarnă grea, la fel ca multe alte companii”, scrie Echo.

Facturi de 500 de lire sterline pe zi

„Proprietarul sălii spune că deschiderea zilnică costă în jur de 1.000 de lire sterline, cu facturile de energie electrică care au trecut deja de la 200 de lire sterline la 500 de lire sterline. El intenționează să reducă nivelul de personal, pentru a aborda dificultățile cauzate de criza energetică”.
Richardson a spus: „Ne gândim să nu folosim unele dintre luminile noastre în afara afacerii”.

„Sunt îngrijorat de supraviețuire și mă aștept la o iarnă lungă și foarte grea”. Și nu doar Happidrome pare îngrijorat. „Din păcate, odată cu creșterea costului facturilor la energie, va trebui, fără îndoială, să ne creștem prețurile pentru a acoperi costurile”, a spus un purtător de cuvânt al unui lanț de jocuri, Gateshead's Nerd Arcade.

„Suntem deschiși de aproape doi ani și am reușit să ne menținem prețurile cât mai mici, dar pur și simplu va trebui să închidem dacă nu facem ceva”, mai afirmă acesta.

Probleme și în Italia: se vor dubla facturile din octombrie

În aceste zile, și presa italiană relatează cazul mai multor comercianți care denunță imposibilitatea suportării unor costuri și facturi mari.

În urmă cu doar câteva zile, ARERA, autoritatea italiană energetică, a făcut cunoscut că, fără intervenții extraordinare și urgente din partea instituțiilor, există riscul unor creșteri de 100% a tarifelor facturilor la energie de la 1 octombrie: practic, o dublare a costurilor care trebuie suportate de gospodării pentru energie.

Este, în rezumat, alarma lansată de ARERA, într-un raport transmis Guvernului și Parlamentului. Deja,  în iulie anul trecut, ARERA a avertizat că toamna și iarna viitoare vor fi momentele cele mai delicate pentru criza energetică.