Comitetul de Trezorerie al Marii Britanii a solicitat ieri ca tranzacționarea de către consumatori a criptomonedelor neacoperite să fie reglementată ca jocuri de noroc.

Într-un nou raport, Comitetul interpartid al parlamentarilor subliniază că criptomonedele precum Bitcoin nu au valoare intrinsecă și nu servesc niciunui scop social util, consumând cantități mari de energie și fiind folosite de criminali în escrocherii, fraudă și spălare de bani.

Criptoactivele neacoperite – adesea numite criptomonede – nu sunt susținute de niciun activ subiacent. Ele sunt cea mai importantă formă de criptografie, Bitcoin și Ether reprezentând două treimi din toate criptoactivele.

Comitetul concluzionează că aceste criptomonede prezintă riscuri semnificative pentru consumatori, având în vedere volatilitatea prețurilor și riscul de pierdere. Întrucât comerțul cu amănuntul cu criptomonede fără acoperire seamănă mai mult cu jocuri de noroc decât cu un serviciu financiar, parlamentarii solicită guvernului să îl reglementeze ca atare.

Comitetul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că reglementarea tranzacționării cu criptomonede pentru consumatori ca serviciu financiar – așa cum a propus Guvernul – va crea un efect de „aureolă”, care va determina consumatorii să creadă că această activitate este sigură, când, de fapt, nu este.

Aproximativ 10% dintre adulții din Marea Britanie dețin sau au deținut criptoactive, potrivit HM Revenue & Customs.

Parlamentarii recunosc că tehnologiile care stau la baza criptomonedelor pot beneficia de serviciile financiare, în special pentru tranzacțiile și plățile transfrontaliere din țările mai puțin dezvoltate, și solicită Guvernului și autorităților de reglementare să țină lumea la curent cu evoluțiile situației, astfel încât inovațiile potențial productive să nu fie restricționate în mod nejustificat.

Având în vedere că beneficiile viitoare ale criptografiei rămân neclare, Guvernul ar trebui să adopte o abordare echilibrată pentru a sprijini dezvoltarea tehnologiilor criptoactive și pentru a evita cheltuirea resurselor publice pentru proiecte fără o utilizare clară și benefică, așa cum pare să fi fost cazul cu non-token-ul fungibil (NFT) Royal Mint, proiect abandonat în prezent.