Garanția a dat mari bătăi de cap operatorilor de slot machine și de cazinouri. O firmă cu 300 de aparate, cu licență de funcționare valabilă până în iulie 2024, trebuie să pună o garanție de 1.000.000 de euro pentru anul în curs, dacă a autorizat sloturi în aceste zile.

Încurajate de ONJN, firmele, cu precădere cele mici, cum este socotită și cea al cărei exemplu l-am dat mai sus, au declanșat o goană pentru autorizarea aparatelor în lunile noiembrie și decembrie 2023, sperând că vor amâna cu câteva luni (maximum un an) prezentarea noii garanții.

Garanția se depune când autorizezi un aparat, iar prezentarea dosarului în 2023 le menținea companiilor mici nivelul de garanție la o valoare convenabilă.

De fapt, toți au vrut să câștige timp, pentru a se putea reorganiza în asociații sau până când ies pe piață polițe de asigurare care să le țină drept scut. În 2024, oricum nu mai puteau evita să prezinte garanția mărită.

Autorizarea în 2023 s-a făcut astfel încât firma să nu rămână niciodată, pe durata funcționării în 2024, sub 75 de aparate valide, ca să-și poată păstra licența. Așadar, fiecare a autorizat cât să nu scadă niciodată sub cifra critică.

Care era garanția în 2023? 300 de euro de aparat închiriat și 166 de euro per aparat deținut în proprietate, dar nu mai mult de 60.000 de euro.

Așadar, oricâte aparate ar fi deținut o societate, nu achita mai mult de 60.000 de euro, ca și garanție. Acum, cuantumul este de 1.000.000 de euro. Diferența este semnificativă și greu de surmontat.

Garanția de constituit de către fiecare operator este o sumă depusă în Trezorerie pe care fima o primește doar la final, la închiderea afacerii, după ce își achită toate datoriile. În acest interval, suma nu poate fi pusă în circulație pentru efectuarea de alte plăți și nici nu primește dobândă.

Unele firme, cele mari, nici măcar nu depun suma respectivă, ci prezintă scrisoare de garanție bancară, având bonitate prin cifra de afaceri rulată și prin bunurile deținute. Varianta polițelor de asigurare încă nu există.

Ecartul este mare pe piață. 1.000.000 de euro sunt taxele pentru doi ani de funcționare la o firmă mică. Pentru o societate mare, spre exemplu, ea reprezintă taxele pentru o săptămână.