După ce guvernanții s-au pus de acord să impoziteze cu 40% piața jocurilor de noroc, un reprezentant al industriei, Sorin Constantinescu, consultat de pariuri și organizator de turnee de poker, și-a spus vehement punctul de vedere. Constatinescu explică faptul că măsura ar putea reprezenta o capcană pentru stat, cu efect de bumerang, iar la Buget n-ar mai ajunge nici măcar cât se încasează acum de pe urma impozitării jocurilor.

Playresponsibly: Cum comentați propunerea PNL de a impozita jocurile de noroc cu 40%?
Sorin Constantinescu: E o prostie mare! Văd că asociațiile din domeniu nu se mișcă, nu știu de ce, deși decizia asta omoară complet industria. N-o să mai joace nimeni, nicăieri, în România.

?
E simplu! Ce se întâmplă? Problema este în felul următor: dacă era impozit 40% pe câștig sau pe venit, era OK. Era suportabilă impozitarea. Dar ei se referă la 40% din cât scoate jucătorul.

Dați un exemplu, pe înțelesul tuturor...
De exemplu, eu am pariat 100 de lei. În urma jocului, am câștigat 100, adică îmi dublez banii. Statul ia 80%, pentru că eu primesc doar 120. Ei pun impozit de 40% pe cei 200 de roni pe care îi scot. Eu primesc 120 de ron, iar statul își ia 80 de ron. Eu am băgat 100, adică mă aleg cu 20, iar statul - cu 80! Deci, îmi ia 80% impozit real, nu 40%. A două problemă: dacă eu mă duc la cazinou cu 1.000 de euro și plec acasă cu 500 de euro, nici măcar cu ăia 500 nu plec. De fapt, plec cu 300, statul îmi ia impozit pe pierdere. Nu e un impozit pe câștig, pe cash out. La jocuri de noroc, statistica mondială, dacă joci timp de un an, ești în pierdere. Nimeni nu este în câștig.

Putea fi aleasă soluție?
Dacă statul ar impozita jucătorul la sfârșitul anului, statul n-ar lua nimic. Repet, nu există om să câștige pe termen lung la jocuri de noroc. Poți să câștigi o dată, de două ori, dar nu poți să câștigi la infinit. Repet, cum se pune problema, nu este un impozit pe venit sau pe câștig. Toată lumea zice, se speculează ura asta față de jocuri de noroc sau pe cei care le practică sau pentru cei care le organizează. Și zic „lasă, domnule, să piardă”. Nu-i așa. Omoară industria. O industrie care dă la buget peste un miliard de euro, circa 1,2 miliarde, când pui 40% pe cash out. Statul o să piardă și acel miliard pe care-l încasează acum. Nu va mai încasa nimic. Industria asta trimite bani și la cultură, și la cinematrografie se iau niște procente. Plus salariații. Circa 40-45.000 de angajați sunt în industrie. E o prostie uriașă.

Decizia este fundamentată de experți...
Oamenii ăstia care propun așa ceva n-au niște analiști economici, n-au niște experți care să studieze ce se întâmplă? Mă refer la impactul bugetar. Eu organizez turnee de poker. Omul vine la turnee de poker, dă taxă de participare 100 de lei. Bagă 2-300 de lei, plătește impozit. Plătește impozit pe pierdere. Dacă ar fi diferența dintre cât bagă și cât scoate, ar fi altceva. Jucătorul scoate mai puțin decât bagă. Vă spun, la cum e gândită legea, s-a terminat povestea.

Unde se va ajunge?
Se va încuraja piața neagră foarte mult. Acum, pe sistemul online poți să-ți faci un VPN, adică poți să joci cu un IP care arată că ești în Ungaria, Austria... Jucătorii români vor juca pe alte site-uri. 2-300 de milioane pe care îi iau acum de la online le vor sări din buzunar. Nu se va opri lumea din joc, clar nu se va opri. Acum e foarte ușor să-ți faci rezidență în orice țară europeană. Sunt foarte mulți jucători români, câteva sute, care au rezidență în Austria, pentru că au o impozitare mai bună, nu cea de 16%, care e la noi. Asta o să se întâmple. Vor migra în alte țări și nu va mai juca nimeni la noi. Nu vor aduce mai mulți bani. Spun că e bugetul în gaură, să-i impozităm pe nenorociții ăia cu jocurile de noroc.

Industria a fost întrebată despre astfel de măsuri? Dar ONJN?
Niciodată. Nici măcar ONJN. Văd că au gaură în buget și de unde să mai impoziteze? Ăsta e un impozit pe pierdere. Nu e normal. Am văzut baza de calcul. E la fel ca asta care funcționează acum, cu 1%, cu 16%. Măsura este aberantă. Nu s-a consultat cu vreun specialist.

Măsura ar avea rolul de a descuraja jocurile de noroc, socotite nocive social...
Jocurile n-or să le oprească ei. Că, vezi Doamne, descurajează jocurile... Joacă lumea de 500 de ani și o să mai joace. Sunt legale, dacă nu sunt legale încurajezi piața neagră, criminalitatea, spălarea de bani. Când am fost interziși în pandemie să organizăm concursuri de poker, au fost zeci de home game-uri. Jucau acasă. Au venit mascații peste ei, aveau minore de 15-16 ani, consumau droguri. Când le scoți din sfera legală și le bagi la negru, încurajezi spălarea de bani, cămătăria și toate celelalte. Dacă intră în vigoare, categoric, dau scris, că va omorî industria. Toți vor migra spre negru și spre site-uri de afară. Va fi sfârșitul de jocuri de noroc în România.

A mai existat un astfel de caz în România?
Da. Prin 1996-1997 a mai fost o situație identică, era Remeș ministru. Nu era impozit fix, 16% pe toate activitățile. Pe pâine era 3%, pe carne - 5%, iar pe jocuri de noroc - 25%. S-au gândit ei că n-au bani la buget, o prostie de-asta și au mărit taxele de 5 ori. De la 25% la 125%. Au omorât o industrie, apoi nu știau cum să mai scoată bani la buget. Cam așa este acum. Din 1996 revenim la 2022. Nu ne gândim la consecințe. Asta trebuie să înțeleagă populația care este împotriva jocurilor de noroc. Dacă îmi aduceți un jucător care e pe plus la sfârșitul anului din jocuri de noroc, eu îi dau toți banii pierduți de el la jocuri de noroc de-a lungul timpului. Mă refer la unul care joacă săptămânal. Dacă ar fi impozitare normală, câți am băgat, câți am scos, da, să ia și 70%, nu doar 40% din câștig. Ei însă vor să impozite în fiecare zi, însă se știe că impozitul se ia pe o anumită perioadă: 3 luni, 6 luni, un an. Că pierd sau câștig, eu ar trebui să plătesc 40%. Asta e propunerea ANAF, care n-a venit vreun deputat de prin Bârlad sau de prin Brăila.