Curtea Supremă din Austria a emis o hotărâre revoluționară la nivel european și chiar mondial.

Tribunalul respectiv a decis că operatorii de jocuri de noroc care nu au licență austriacă își pot recupera câștigurile plătite jucătorilor austrieci pe baza principiului îmbogățirii ilicite și în baza contractelor de jocuri de noroc absolut zero.

Un furnizor de jocuri de noroc care încalcă legislația jocurilor de noroc poate revendica câștigurile plătite, se arată în hotărâre. Tema site-urilor fără licență legală care operează cu nemiluita și în România este una arzătoare.

Cazul din Austria este unul clasic. Solicitantul oferea servicii de jocuri de noroc de la sediul său central din Malta prin intermediul site-ului web pe care îl opera din Austria. În condițiile în care nu avea o licență conformă cu legislația austriecă privind jocurile de noroc.

Pârâta (clienta) a jucat jocuri de noroc online oferite în Austria și a realizat un profit din câștiguri. Furnizorul de jocuri de noroc, în calitate de reclamant, a revendicat câștigurile, invocând nulitatea absolută a contractelor de jocuri de noroc.

Inadmisibilitatea ofertei recurentei la nivel național nu a fost pusă în discuție în cadrul procedurii în cauză. Mai degrabă, întrebarea care trebuia clarificată era dacă furnizorul de jocuri de noroc reclamantul ar putea invoca cu succes nulitatea rezultată și să pretindă profitul plătit pârâtului.

Curtea Supremă a confirmat decizia în a doua instanță.

Protecția participantului individual la joc este scopul principal, dar nu singurul, al monopolului jocurilor de noroc. Mai degrabă, legiuitorul urmărește și scopuri de reglementare și fiscale în acest fel.

În special, infracțiunile legate de jocurile de noroc ilegale trebuie oprite. Legiuitorul dorește, în general, să prevină jocurile de noroc non-monopol și să mențină nivelul de stimulare a participării la jocurile de noroc ilegale cât mai scăzut posibil.

Situația contrastează cu un caz din Țările de Jos/Olanda, indiciu evident că legislația jocurilor de noroc nu este uniformizată la nivel european, fiind la latitudinea fiecărui stat să-și facă propriile reguli.

Acolo, un tribunal batav a condamnat Unibet să achite unui jucător suma de 676.000 de euro, pierdută de acesta între 2011 și 2021, perioadă în care operatorul a funcționat fără licență.

În România, în cazul operatorului Bet365, jucătorii români, de ordinul zecilor de mii (40.000), au fost sancționați de ONJN pentru că au jucat pe o platformă ilegală.

Oamenii au primit doar avertismente, cea amendată drastic pentru că le-a permis oamenilor să joace într-o perioadă în care nu deținea licență fiind compania britanică.