Loteriile naționale sunt unice și fac parte din tradiții puternice, de lungă durată, dar în prezent sunt supuse unei concurențe teribile de către o piață uriașă a jocurilor de noroc.
Deși par sufocate, incapabile de o adaptare completă, loteriile europene primesc un tratament aparte și sunt ținute în viață, recunoscându-li-se rolul social.
Cu primul joc de loterie modern conceput în 1441, la Bruges (Belgia), loteriile din Europa împărtășesc o moștenire culturală comună și contribuie la decenii de impact social pozitiv asupra societății.
Acest model de loterie a rezistat testului timpului, oferind finanțare crucială pentru nevoile societății din întreaga Europă.
Dar, în contextul modern al unui peisaj digital în evoluție rapidă și al apariției de noi jocuri, imperativul de a păstra loteriile și rezistența lor față de societate este mai important ca niciodată.
Tema aceasta a fost dezbătută la colocviul de săptămâna aceasta (18-19 aprilie), organizat de Loteria Națională (Belgia) cu sprijinul The European Lotteries (EL) și sub egida Președinției belgiene a Consiliului UE.
Curtea de Justiție a UE recunoaște nuanțele culturale ale loteriei
Discuțiile au servit ca o platformă de sprijin și a fost evidențiată importanța loteriilor pentru moștenirea culturală. A fost subliniată necesitatea de a le proteja ca parte integrantă a țesutului social european.
Colocviul a avut-o invitată pe Alteța Sa Regală Prințesa Claire a Belgiei, în rolul ei de vicepreședinte onorific al Fundației Regina Paola a Belgiei.
Voci de frunte în domeniu, printre care Jeroen Puttervils, profesor asociat la Universitatea din Antwerp, și Malcolm Fleming, președintele Asociației Loteriilor de Caritate din Europa, au oferit perspective asupra nașterii moderne a loteriilor, în peisajului social din Europa.
Vorbitorul principal, Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a UE, a oferit interpretări juridice cu privire la recunoașterea de către instanță a nuanțelor culturale, religioase și morale care modelează organizarea loteriei în statele membre UE.
Programul a prezentat, de asemenea, studii de caz inspiraționale ale membrilor EL (ONCE, Veikkaus și Santa Casa) cu privire la contribuțiile lor valoroase la societate, precum și relatări directe ale beneficiarilor inițiativelor culturale finanțate de loterie (inclusiv Fundația Queen Paola, Nederlands Olympisch Comité, Nederlandse Sport Federatie și ONG-ul european sportiv ENGSO).