Consiliul Consultativ este o entitate aflată în directa subordonare a președintelui ONJN.

Cu alte cuvinte, este un fel de „sfat al bătrânilor”, în componența căruia intrau: reprezentanți ai industriei de profil, reprezentanți ai asociaților din industrie, specialiști în domeniu, invitați instituționali sau persoane fizice. Pe scurt, un vox populi cu rol consultativ. 

Ultima ședință a avut loc acum un an, adică tocmai în octombrie 2021, sub președinția lui Alin Teodor, care a considerat, din motive doar de el știute (eventual și de consilierii săi), să fie excluși din consiliu următorii:

Cristinela Odeta Nestor (primul președinte al instituției) - FOTO

Sorin Constantinescu  (cel care afirmă, aducând ca probă teza sa de doctorat, că a trasat liniile instituției)

Traian Bota (avocat al majorității operatorilor)

Cu toate că aceasta mișcare a fost făcută în plină pandemie, când industria avea nevoie să fie ajutată și ascultată, s-a lovit de indolența conducerii.

Și actualul președinte manifestă dezinteres

Nici actualul președinte interimar al instituției, Silviu Pocora nu-și arată interesul pentru convocarea Consiliului Consultativ și, eventual, pentru componența acestuia.

Dezinteresul manifestat de vicepreședintele Pocora față de Consiliu încurajează cu bună-știință abordările la limita legii, atât din partea reprezentanților organizatorilor, cât și al funcționarilor publici din instituție.

Exemple stau audiențele în cadrul cărora sunt semnalate pe de o parte probleme reale ale industriei, cât și disfuncționalități al cursului birocratic din cadrul instituției.

Majoritatea rămân în același stadiu de dinaintea audiențelor.

Articolul de față are menirea de a-i reaminti domnului Silviu Pocora că este în interesul instituției să planifice cât mai curând un Consiliu Consultativ.