În domeniul jocurilor de noroc, la radio, pe TV și în restul mass-media se înregistrează o goană nebună după subiecte legate de adicție, o temă care se vrea a fi grija pentru jucătorii problematici. Se dezgroapă fel și fel de cazuri (mai nou, am aflăm că fostul mare fotbalist Rică Răducanu își „parădește” pensia la păcănele).
Este o falsă grijă, de fapt, fiind vorba despre dorința unora de a pune mâna pe milioane de euro. Dorind să pară că lucrează, că generează programe, visează, de fapt, asociindu-se cu diverse organizații (ONG-uri), să acceseze banii pe care statul îi are deja în conturi și care pot fi destinați doar prevenției.
Motivați de bani
Suma vizată este de aproape 6.000.000 de euro (un operator achită o taxă pentru viciu, dacă vrea să aibă licența, iar banii s-au strâns de câțiva ani la Trezoreriea Statului, neputându-se nimeni atinge de ei).
Neexistând programe dezvoltate de ONJN, care plătește degeaba oameni la Direcția de Joc Responsabil, ar urma să existe o licitație pentru cei interesați de subiect. Iar de subiect sunt tot mai mulți interesați, atrași de bani.
În Suedia, țară în care un jucător este controlat, dacă pierde la pariuri sportive mai mult de 930 de euro pe lună, proiectul a fost atribuit de ONJN-ul local unei universitați de stat. Svenska Spel finanțează activitatea catedrei lui Anders Hakansson, de la Universitatea Lund, până în 2027 cu suma 4.000.0000 de euro (la noi, Universitatea București n-a fost deloc abordată de ONJN, spune Gelu Duminică, lector la respectiva universitate de învățământ).
În România, suma face cu ochiul inclusiv operatorilor care dezvoltă deja programe de prevenție. În spațiul public au apărut tot felul de mesaje, de la tot felul de influenceri. Unii, puțini, își promovează ideile din convingere, alții - cu un scop anume.
Spre exemplu, recent, vedeta TV Dan Negru s-a oprit în fața sediului TVR ș le-a cerut oamenilor, urmăritor de-ai săi (unde altundeva decât pe TikTok?), să nu mai joace la pariuri sportive pe motiv că FIFA, organizatoarea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, reprezintă Mafia.
AICI, mesajul lui Negru.
Dispar premiile din reclame
Nu este singura inițiativă pe tema prevenției și a adicției. Pe 21 noiembrie, sub un titlu pompos, „Jocurile de noroc: o industrie reglementată. Percepție versus realitate”, s-a organizat o masă rotundă cu tema respectivă.
Operatorii au pus în scenă o întâlnire în care au invitat toate părțile implicate: parlamentari, ministerul Finanțelor, ANAF, ONJN, dar și oameni din media, denumiți experți, precum Cătălin Striblea (Europa FM) și Bogdan Chirieac (DC News).
Scopul a fost să fie promovată propunerea de a reduce impactul reclamelor în rândul jucătorilor. Astfel, s-a discutat aprins, urmând să fie legiferată, propunerea ca, în preajma cazinourilor sau a sălilor de jocuri, să nu mai fie posibilă amplasarea automobilelor de lux care incită clienții să intre la joc.
De asemenea, pe afișe nu vor mai exista premiile care să atragă, jocul trebuind să fie doar pentru disctracție. În Republica Moldova, reclamele la jocuri de noroc sunt complet interzise.
Mihail Pocora, șeful ONJN, lângă Dan Ghiță,
până deunăzi la Rombet, o asociație a operatorilor