Comitetul de Supraveghere al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, format din 9 persoane, urmează să decidă, în ședința de la sfârșitul acestei luni, dacă acordă sau nu licență de funcționare firmei de metrologie cu capital românesc RMC Slot Conformity SRL, care ar urma să preia clienții de la firma-mamă, REGIO (RMC - REGIO Metro Cert), scoasă din joc de prevederile ordinului de președinte semnat de Cătălin Constantin Voinea-Mic, un fost lider al instituției.

Noile directive, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, lovesc în două ținte precise: obligă operatorii să renunțe la păcănelele mai vechi de 20 de ani, supunându-i unui efort financiar considerabil, și limitează gradele de funcționare ale firmelor de metrologie (cele care verifică parametrii celor peste 70.000 de aparate aflate oficial pe piață).

Protocolul care îi ține blocați pe unii și ajută BMM-ul

Piața de metrologie este dominată de 3 companii mari, americanii de la BMM (40% din cota de piață) și românii de la REGIO (20%) și de la Metron (20%), dintre care ultima companie tocmai ce și-a ridicat motivarea suspendării de la ONJN și își execută pedepasa primită, fiind astfel scoasă din joc temporar. BMM ar rămâne astfel singură pe piață, dacă oamenii din spatele REGIO, cea de-a treia firmă, nu s-ar fi regrupat și n-ar fi obținut acreditare de la RENAR pe o altă firmă, mai sus menționată, RMC Slot Conformity SRL.

Doar că aici a apărut un caz, iar oalele se sparg în capul șefului Oficiului. Neexistând un protocol între RENAR și ONJN, oltenii de la RMC Slot Conformity SRLau mers de capul lor și au obținut, pe o procedură voluntară/experimentală, acreditare de la RENAR. Odată cu ei, au mai cerut acreditare la RENAR firmele Metron și BBSC, doi concurenți, dar nu există un răspuns în cazul acestora.

Revenind la RMC Slot Conformity SRL, nu se știe însă dacă acreditarea primită de la RENAR este necesară și suficientă pentru ca această firmă din Craiova să poată intra pe piață începând cu 1 iulie. Iar asta pentru că de la dosar lipsește tocmai protocolul RENAR-ONJN care să avizeze schemele tehnice.

Document dispărut

Dar, ce înseamnă acest protocol și cum ar fi putut ajunge el în dosarul depus de o companie pentru licențiere?

Înainte să acorde acreditarea, RENAR ar fi trebuit să trimită la ONJN un aviz în care să anunțe că a început procesul de acreditare pe anumite scheme tehnice (ISO 17020 și ISO 17025). Moment în care, de la ONJN ar fi trebui să plece-retur un document de constatare și de validare a inițiativei RENAR.

Doar că acest dialog al documentelor n-a existat. Cercul nu s-a închis niciodată, iar vina ar aparține exclusiv ONJN, care n-ar dori să vadă de la 1 iulie funcționând alte companii în afară de BMM. Dacă Pocora ar fi muncit, ar fi băgat în joc un rival al BMM-ului. Așadar, din pricina unei proceduri administrative, lipsa unui act până la urmă banal (de constatare), este blocat accesul unei firme, fiind favorizat un anume concurent.

RENAR și-ar fi făcut datoria: ar fi trimis hârtii la ONJN, pe 19 iulie 2021 (document dispărut, se pare, odată cu fosta conducere), dar l-ar fi contactat pe Pocora și în prima lună de mandat a acestuia după preluarea funcției, pentru a-i propune încheierea protocolui care ar trebui să existe în dosarul oricărei companii care solicită licență clasa a 2-a la ONJN. Însă, nimeni și nimic nu l-a mișcat pe omul acuzat de „cârdășie” cu Dan Ghiță, fost sau actual consultant BMM.

Playresponsibly a trimit un set de întrebări la RENAR, dar răspunsurile n-au fost încă formulate. Iar ce spune Pocora, acuzat că a tergiversat încheierea protocolului cu RENAR, adică este învinuit de nemuncă, puteți citi mai jos.

A aflat din presă despre acreditarea primită de RMC Slot Conformity de la RENAR

Contactat de Playresponsibly, Silviu Pocora, președintele interimar al ONJN, afirmă că a aflat din presă despre dosarul RMC Slot Conformity SRL.

„Au trimis (n.r. - cei de la RMC Slot Conformity SRL) un certificat, au depus, dar RENAR n-a solicitat către ONJN niciun aviz, cel puțin până astăzi, pe schema de acreditare. Am văzut pe site la dumneavoastră că au primit acreditarea de la RENAR și acum solicită licență. Iar după asta, mi-a spus domnul Ruiu (n.r. - mâna dreaptă a lui Pocora, director general la Direcția Generală de Autorizare) că s-a primit acel certificat ISO.

N-am văzut ordinea de zi, o întocmește secretariatul Comitetului care analizează dosarul. Comitetul va analiza și va dispune”, susține Pocora.

Playresponsibly a scris de mai multe ori că Silviu Pocora este „înșurubat” în jurul lui Dan Ghiță, personaj care gravitează în sfera BMM, după ce a lucrat în ONJN ca și șef de cabinet.

Legăturile, spun surse din piață, s-ar fi „sudat” la Londra, cu prilejul expoziției ICE London 2023, de la începutul lunii trecute. „Nu-i nimic adevărat. Pot face raport detaliat pe ore și pe minute cu tot ce s-a întâmplat la Londra”, parează Pocora.

Contrazis de operatori

Aplicarea ordinului emis de Voinea-Mic dă bătăi de cap actualei conduceri de la ONJN. Oricum l-ar aplica Pocora, o tabără se va supăra (fie americanii, fie oltenii), fiind amenințat de pe acum cu plângeri penale. După cum specificam la început, documentul vizează nu doar piața de metrologie, ci și domeniul păcănelelor.

Afirmațiile lui Pocora nu se „pupă” deloc cu cele ale operatorilor, în privința a ceea ce urmează să se întâmple din vară pe piața aparatelor, mai exact a demersurilor făcute de agenții economici pentru a fi amânat momentul 1 iulie.

Operatorii susțin că i-au solicitat șefului instituției decalare aplicării ordinului emis de Cătălin Constantin Voinea-Mic, unul în care aparatele de tip slot machine mai vechi de anul 2000 să fie fi scoase din uz.

Ar fi vorba despre circa 20% din „flota” actuală, procentul fiind semnificativ crescut în zonele rurare. Șocul financiar nu va putea fi suportat decât de cei mari de pe piață, se plâng cei mici și mijlocii.

„Nu sunt reale aceste informații. Sub niciun caz nu s-a discutat despre amânarea sau neamânare ordinului”, zice Pocora.

„S-a discutat. Nu de o amânare de un an, ci chiar de doi ani. Adică, tranziția să se facă în două etape, să fie suportabilă. Știe Pocora ce este în piață, dar este ocupat. Evită. Dacă nu se întâmplă nimic lunile astea, de la 1 iulie rămânem doar online-ul”, îl contrazice Cristian Pascu, de la o asociație a operatorilor.