În țările dezvoltate, autoritatea națională de reglementare a jocurilor de noroc vine frecvent cu cifre despre amploarea fenomenului. Nu și în România.

În absența instrumentelor de măsurare cu care ONJN să poată inunda piața expediind rapoarte și statistici relevante, le rămâne operatorilor privați misiunea de a oferi informații corecte.

O asociație din domeniu prezintă cifrele care oferă o imagine de ansamblu a situației financiare, însă doar pentru domeniul online, în 2022, un an afectat de pandemie la nivel global.

Criza COVID-19 a schimbat puternic obiceiurile. Jocurile online au „mușcat” din veniturile agențiilor terestre (off-line), a marilor săli de jocuri și a cazinourilor.

Intrări (bani jucați) - aproximativ 32 miliarde euro

Ieșiri (payout) - 30,5 miliarde euro

GGR (Gross Gaming Revenue) - 1,2 miliarde euro

Taxa 16% plus bonus - 260 milioane euro

Taxa 2% - 68 milioane euro

Impozit jucători - 77 milioane euro

Cifrele aparțin Asociației Organizatorilor de Jocuri la Distanță (AOJD).

Italia are dublu cât România doar pe primele 6 luni

Cifrele arată România printre țările fruntașe din Europa, dar încă departe de liderii pieței.

Să luăm exemplul Italiei. Piața jocurilor de noroc din Peninsulă a fost în creștere în prima jumătate a anului 2022. Față de 2021, cifrele au evidențiat o creștere din toate punctele de vedere, de la colectarea totală la cheltuieli, trecând prin volumul generat de pariuri și jocuri la distanță.

Sectorul sloturi și VLT a avut de suferit, trebuind să-și revină după lunile de închidere din timpul lockdown-urilor.

Iată cifrele absolute: în primele șase luni ale anului 2022, colectarea totală a sectorului jocurilor de noroc a fost de peste 65,7 miliarde de euro (au fost de 48 de miliarde în 2021 și 55 de miliarde în 2019). Așadar, Italia are cifre pe un jumătate de an de două ori mai mari decât România în toate cele 12 luni.

Cheltuielile, adică pariurile minus câștigurile, s-au ridicat la 9,9 miliarde, față de 9,7 miliarde în ultimele șase luni. Veniturile din impozite au crescut, de asemenea, ușor, aproape 5,5 miliarde în primele șase luni ale anului 2022, față de 5,4 miliarde în a doua jumătate a anului 2021.