Pariurile sportive se extind cu repeziciune în România cu un jucător nou. Site-ul gsp.ro este pe cale să se transforme dintr-un portal reprezentativ de știri sportive într-unul legat de pariuri, indică informațiile care rulează pe piață. Iar strategia o face o persoană din afara țării.

Playresponsibly a scris de la început că nu casele de pariuri existente în România au „executat” conducerea Gazetei Sporturilor, ci tsunamiul are legătură cu acționariatul bulgar de la Ringier, același care în trecut a pus la cale nașterea site-ului de sport Sportnews, sub umbrela Libertatea-Ringier, închis fără explicații după doar un an.

Bulgarul care au pus mâna la Ringier (trust elvețian) pe brandul românesc „Gazeta Sporturilor” a închis printul peste noapte (în 2024, ziarul de sport ar fi aniversat 100 de ani de existență) și se pregătește de schimbări majore în online.

O platformă digitală integrată ar urma să ia naștere începând din 2024. Vor exista tăieri de personal și reduceri de salarii. Surse din redacție relatează că un semnal important este faptul că încă n-a fost aprobat bugetul pentru anul viitor.

Stilian taie și spânzură

După mazilirea redactorului-șef Cătălin Țepelin și a directorului editorial Cătălin Tolontan, bulgarul a strămutat redacția și i-a înghesuit pe angajați într-un birou din vecinătatea gurii de metrou Pipera.

S-a urmărit tăierea influenței lui Tolontan, rămas doar la Libertatea, și li s-a transmis jurnaliștilor mesajul că sunt prea mulți și că ar face bine să-și facă bagajele. Câțiva jurnaliști au migrat deja spre alte redacții de sport, dar majoritatea așteaptă derularea ostilităților.

În spatele schimbărilor se află un bulgar pe nume Stilian Șișkov. Pe Linkedln, acesta se prezintă ca stăpân peste Sports Media Group, care deține mărcile A Bola, Sportal.bg, Sportal.gr, Pulse Sports, Sport Sk, Sportal365, Livescore și GSP. Sunt branduri de sport din diferite țări: Bulgaria, Grecia, Portugalia, România.

Surse de la Gazeta Sporturilor povestesc că noua conducere va miza pe gambling și nu este interesată deloc de informațiile care n-au tangență cu pariurile. Se va miza mult pe zona de video. Bulgarul dorește o platformă integrată care să traducă automat știrile în română, greacă, bulgară.

Prin redacție mișună momentan un sârb subordonat direct lui Șișkov, iar de astăzi ar urma să fie uns șef un grec, relatează surse GSP. Stilian Șișkov și oamenii lui mizează pe faptul că microbiștii adunați pe Gazeta Sporturilor sunt (sau vor deveni) o comunitate mare amatoare de pariuri sportive.

Trendul există în lume. ESPN are planuri de migrare spre pariuri. Publicația italiană „La Gazzetta dello Sport” are pe site un areal care funcționează după principiile unei case de pariuri (gazzabet.it), dar cu o nuanță însemnată față de ce se anunță la Gazeta Sporturilor: n-a abdicat de la rolul de informare a publicului despre fenomenul sportiv.