După ce s-a constantat încălcarea Legii privind schimbul de valori din SUA, comisia competentă a sancționat compania Flutter pentru acțiunile din Rusia ale PokerStars, evenimente petrecute înainte de achiziția efectuată în mai 2020.

Securities and Exchange Commission a dezvăluit că Flutter Entertainment a fost de acord să plătească o amendă de 4 milioane de dolari pentru a soluționa încălcările Legii privind schimbul de valori din SUA.

Acordul a fost dezvăluit în această dimineață de Comisia de Securitate Smericană (SEC) și se referă la încălcări ale Actului de schimb, contravenții comise cu ocazia activităților comerciale ale PokerStars, subsidiara de gaming a celor de la Flutter, în Rusia.

O investigație a piețelor financiare din SUA a constatat că, între mai 2015 și mai 2022, PokerStars a plătit „aproximativ 8,9 milioane de dolari consultanților din Rusia pentru a sprijini operațiunile companiei și eforturile acesteia de a legaliza pokerul în acea țară”.

SEC a acuzat The Stars Group Inc, compania de operare a PokerStars, că nu a menținut controale contabile interne asupra operațiunilor sale din Rusia, nereușind să dezvăluie cu exactitate plățile făcute către consilierii ruși.

O investigație a legăturilor companiei cu Rusia a constatat că plățile acopereau rambursarea cadourilor de Anul Nou către oameni, inclusiv oficiali guvernamentali ruși, o încălcare a politicilor companiei Flutter.

Au plătit și către Roskomnadzor

În plus, Flutter a rambursat și plățile efectuate de un consultant către agenția de știri de stat Roskomnadzor, care se ocupă cu cenzura online.

SEC afirmă că, între 2015 și 2020, PokerStars nu a „dezvoltat și menținut un sistem suficient de controale contabile interne asupra operațiunilor sale din Rusia cu privire la consultanții terți și să mențină registre și înregistrări exacte în mod consecvent cu privire la consilierul de plăți în Rusia”.

Ca răspuns la anunțul autorităților, Flutter nu a confirmat și nici nu a infirmat acuzațiile, dar a fost de acord să plătească o penalitate de 4 milioane de dolari și să renunțe la orice interacțiune cu terți ruși.

În plus, SEC a remarcat „cooperarea și eforturile” făcute de Flutter, precum și retragerea tuturor mărcilor sale din Rusia, în urma invaziei Ucrainei în februarie anul trecut, o mișcare care a rezonat în întreaga industrie a pariurilor.

În martie 2022, PokerStars și-a anunțat retragerea completă de pe piața rusă, ca răspuns la invazia demarată pe 24 februarie 2022, în timp ce companiile globale au urmat sancțiunile impuse Guvernului, oligarhilor și economiei ruse de către comunitatea internațională.

Flutter și-a încheiat oficial fuziunea de 11 miliarde de dolari cu The Stars Group (TSG) în mai 2020. Conturile fuzionate ale companiei au subliniat că firma extinsă își va „reduce expunerea pe piața online rusă”.