Aranjarea meciurilor și infracțiunile legate de pariuri reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa integrității sportului. Iar mafioții care truchează evenimente sportive nu stau degeaba.
Studii recente efectuate de Universitatea din New Haven și echipa Sportintegrityteam, condusă de experți precum Declan Hill, Chris Kronow Rasmussen și Francesco Baranca, au relevat o creștere semnificativă a evenimentelor suspecte.
În octombrie și în noiembrie 2024, 259 de meciuri au fost raportate pentru o posibilă manipulare, fotbalul fiind în frunte, urmat de baschet, tenis și de e-sports.
Majoritatea cazurilor se referă la fotbal (203), urmat de baschet (23), volei (7), tenis (6), tenis de masă (6), esports (6), cricket (3), hochei (3), futsal (2), handbal (2).
Datele arată că fenomenul de manipulare afectează fiecare continent. Europa și America de Sud înregistrează cel mai mare număr de cazuri, în special când vine vorba despre fotbal.
Asia prezintă și numeroase evenimente suspecte, în special la baschet și tenis. Difuzarea tot mai mare a pariurilor online și utilizarea criptomonedelor fac identificarea fluxurilor financiare ilicite mai complexă, un element-cheie în descoperirea mafioților care truchează.
Potrivit experților, posibilitatea de a paria pe competiții de nivel scăzut amplifică riscurile, întrucât supravegherea este mai puțin riguroasă.
Acest fenomen pune în pericol nu doar integritatea competițiilor sportive, ci și încrederea în piața de pariuri, afectând milioane de oameni și destabilizand o industrie globală.
În Vietnam, un antrenor a cerut echipei sale să se dea la o parte
Dezvoltarea rapidă a fotbalului feminin atrage din ce în ce mai mult atenția organizatorilor de meciuri. Între lunile ianuarie și noiembrie 2024, în întreaga lume au fost identificate 38 de întâlniri suspecte.
Țări precum Paraguay, Brazilia și China au fost în centrul scandalurilor legate de manipulare, cu arestări și sancțiuni.
Meciurile la nivel de tineret au fost, de asemenea, afectate, cum ar fi cazul din Vietnam, unde un antrenor a fost amendat și interzis pentru că a cerut echipei sale să se dea la o parte.
În cadrul celei de-a șaptea ședințe plenare a „Grupului de la Copenhaga”, desfășurată la Strasbourg, experți și reprezentanți ai autorităților au discutat despre strategii de urmărire a fluxurilor financiare legate de manipularea sportivă.
Scopul este de a consolida colaborarea dintre platformele naționale, autoritățile de reglementare și unitățile de informații financiare pentru a identifica și pedepsi autorii.
Analiza fluxului financiar a fost evidențiată ca un instrument crucial, în special pentru investigațiile privind infracțiunile complexe.
De asemenea, s-a propus centralizarea expertizei investigative în noi instituții specializate, sporind astfel eficacitatea acțiunilor în justiție.
Declan Hill, jurnalist și universitar, și-a dedicat cariera studierii corupției în sport, explorând legăturile dintre crima organizată și aranjarea meciurilor.
Chris Kronow Rasmussen, expert în infracțiuni financiare, își aduce contribuția la înțelegerea schemelor complexe de fraudă legate de pariuri.
Francesco Baranca, fondatorul Sportintegrityteam, a dezvoltat strategii practice pentru monitorizarea activităților de pariuri și prevenirea corupției.