Confederația Africană de Fotbal (CAF) a impus o sancțiune drastică președintelui Federației de Fotbal din Camerun, fostul mare fotbalist Samuel Eto'o, pentru încălcarea Codului de Etică.

CAF a anunțat: „Eto'o este acuzat de presupusă manipulare a meciurilor de fotbal și încălcarea principiilor de etică și integritate”. Fostul atacant al Barcelonei a fost amendat cu suma 200.000 de dolari.

Sancțiunea se referă la acordul de sponsorizare pe care-l are cu compania de jocuri de noroc 1XBET. În primăvara lui 2023, Eto'o, în calitate de șef al Fecafoot, a promovat oferta operatoului 1XBET, evidențiind bonusuri interesante și experiențe de pariere pe rețelele sociale.

Această mișcare a ambasadorului mărcii a stârnit controverse, deoarece Codul FIFA interzice orice implicare a administratorilor din fotbal în activități de pariuri sau de jjocuri de noroc. Într-o declarație, avocații lui Eto'o au spus că decizia a fost „surprinzătoare, din mai multe puncte de vedere”.

„Faptele presupuse nu decurg dintr-o competiție organizată de CAF”, au motivat avocații fostului jucător. Apărătorii au mai adăugat că CAF nu are competență să emită astfel de hotărâri, mai ales atunci când „CAF nu are nici Cod de Etică, nici Comisie de Etică”.

Potrivit acelorași avocați, Eto'o intenționează să „conteste decizia în fața comisiei de apel CAF”.

Reglementările FIFA, organismul mondial de conducere al fotbalului, precizează fără echivoc că persoanele obligate prin codul său de etică, cum ar fi președintele unei asociații, nu pot avea nicio implicare în pariurile legate de fotbal.

Confederația Africană de Fotbal a deschis o anchetă asupra comportamentului lui Eto'o în august anul trecut, după ce a primit „declarații scrise de la diverse persoane oficiale din fotbalul camerunez”.

Nu  a fost găsit vinovat de aranjare de meciuri

Un grup de reprezentanți ai cluburilor de amatori din Camerun îi ceruseră deja lui Eto'o să demisioneze anul trecut, subliniindu-și îngrijorarea față de relația cu 1XBET, dar invocând și „nereguli grave” la Fecafoot.

Totuși, Eto'o, deși declarat vinovat de încălcarea statutelor CAF de etică, nu a primit nicio sancțiune legată de intervenția sa de a modifica rezultatul unor meciuri. În hotărârea completului disciplinar se arată că „în prezent nu există dovezi suficiente” cu privire la orice aranjare de meciuri.

Fostul atacant, câștigător al titlului de fotbalist african al anului de patru ori, fusese anchetat împreună cu Valentine Nkwain, președintele nou-promovatei Victoria United, în urma unei interceptări telefonice pe care președintele federației a avut-o cu șeful echipei.

Ambii au negat implicarea în orice schemă pusă la cale pentru a manipula rezultate.

Între timp, controversele din lumea fotbalului camerunez continuă. La începutul acestei săptămâni, un grup de persoane, inclusiv foști membri ai Fecafoot și președintele Ligii Profesioniste de Fotbal a țării, a scris o scrisoare deschisă președintelui CAF, Patrice Motsepe, și șefului FIFA, Gianni Infantino, îndemnându-i să accelereze investigațiile și sugerându-le o interdicție pe viață pentru Samuel.