Sistemul de pedepsire pentru operatorii care funcționează ilegal, fără licență, pe piața jocurilor de noror diferă de la țară la țară.

Unele autorități naționale preferă să taxeze companiile care calcă strâmb cu un procent din cifra de afaceri sau, după caz, din profit, altele aleg calea recuperării sumei aferente pentru perioada de funcționare fără autorizație, dar sunt și cazuri în care se aplică amenzi în sumă fixă. 

Olanda a ales cel din urmă sistem.

„Rechinii” de la Shark77

Gaming Authority (KSA), din Olanda / Țările de Jos, a amendat Shark77 Ltd. cu suma de 900.000 de euro. Compania respectivă le-a oferit jucătorilor din Țările de Jos posibilitatea de a participa la jocuri de noroc fără licența necesară.

Acest lucru este interzis în temeiul Legii privind pariurile și jocurile de noroc. Shark77 a încălcat interdicțiile și a fost aplicată o amendă usturătoare.

Pe site au fost oferite jocuri de cazinou și pariuri sportive. Nu au fost luate măsuri tehnice din partea companiei, pentru a împiedica participanții din Țările de Jos să acceseze jocurile de noroc, astfel că a venit autoritatea pentru jocuri și a aplicat amenda.

Au ofertă diferită de cea legală, mai atractivă, neplătind taxe

Oferta de jocuri de noroc online este permisă numai cu o licență de la Autoritatea de Jocuri. Există reguli și reglementări stricte pentru a se asigura că există o ofertă legală sigură, prin care jucătorilor li se garantează un joc corect și sunt protejați de dependența de jocuri de noroc.

Un furnizor autorizat de jocuri de noroc online are costuri pe care furnizorii ilegali de jocuri de noroc online nu trebuie să le suporte.

În plus, furnizorii ilegali nu plătesc taxe în Țările de Jos și nu sunt restricționați în desfășurarea activității lor de regulile stricte ale Legii privind pariurile și jocurile de noroc și reglementările de licențiere aferente.

Acest lucru permite furnizorilor ilegali să ofere o ofertă diferită, de exemplu prin oferirea de jocuri de noroc interzise deținătorilor de licențe.

Cazul bet365 în România

René Jansen, președintele KSA, a declarat despre acest caz: „Acești furnizori pot avea un efect atractiv asupra jucătorilor și pot compromite canalizarea către oferta legală. O considerăm grosolană și extrem de nedorită. Jucătorii olandezi merită protecția bună a furnizorilor licențiați de Autoritatea pentru jocuri”.

În România a existat cazul bet365, care s-a lăsat cu un proces. Descoperită că într-un anumit interval a funcționat fără licență, compania a fost nevoită să achite o amendă de 30 de milioane de euro și a pierdut dreptul de a mai opera pe piața din România, fiind trecută pe „lista neagră”, unde se află și în prezent.

Ieșirea de pe „black list” se face printr-un ordin de președinte ONJN, decizie care lipsește în acest moment, dar care este așteptată de la o zi la alta.