Acuzația este că jucătorul și-a regizat evoluția referitoare la puncte, recuperări și pase decisive, în meciurile cu Clippers și cu Suns, afișând un comportament suspect.

În timp atenția asupra sportivilor americani este captată de superstarul MLB Shohei Ohtani, care a ajuns în centrul unui scandal legat de pariurile ilegale, au apărut vești despre ancheta NBA asupra jucătorului Jontay Porter, de la Toronto Raptors.

Fratele actualului campion NBA Michael Porter Jr., de la Denver Nuggets, ar fi participat într-un fel (investigațiile sunt încă în desfășurare) la diverse pariuri numite „prop bets” pe propria sa evoluție, statistica având în vedere perioada cuprinsă între 26 ianuarie și 20 martie.

Site-urile de pariuri au alertat NBA, mai ales pentru două jocuri.

În meciul din 26 ianuarie împotriva formației Los Angeles Clippers, în legătură cu categoria „peste/sub”, cifrele pentru Porter s-au stabilit de către bookmakeri la 5,5 puncte, 4,5 recuperări și 1,5 pase decisive.

Jucătorul a rămas pe teren doar patru minute, timp în care a participat cu 0 puncte, trei recuperări și un assist pe foaia de scor, renunțând să mai joace din pricina unei probleme la ochi.

A doua zi, agenția de pariuri DraftKings a comunicat NBA-ului că under-ul lui Porter ar fi fost cel mai pariat dintre toate „pariurile de prop” individuale din acea zi.

Alarmă care a primit apoi o posibilă confirmare pe 20 martie, când, în meciul împotriva lui Suns, cu „peste/sub” setat la 7,5 puncte și 5,5 recuperări, Porter a rămas pe teren doar trei minute din cauza unei probleme de sănătate nespecificată.

Jucătorul de la Toronto câștigă în acest sezon un salariu de 450.000 de dolari. El a fost suspendat de către Raptors. Liga nord-americană de baschet se află într-un moment special, după acuzațiile deloc voalate ale pivotului francez Rudy Gobert și cuvintele recente ale doi antrenori reputați, precum JB Bickerstaff și Erik Spoelstra.

Jucătorul a fost suspendat de către Raptors, în așteptarea încheierii investigațiilor. Dacă se va dovedi vinovăția lui, NBA îl va descalifica pentru o perioadă îndelungată, pentru a transmite un mesaj clar tuturor jucătorilor.