Baschetbalistul Jontay Porter ar fi dat informații despre starea sa de sănătate, apoi a plecat înaintea unui meci, situații care au dus la profituri pentru cei care au pariat pe performanța lui slabă.

Fostul jucător de la Toronto Raptors va fi acuzat de infracțiuni federale legate de un scandal de pariuri sportive care a dus la suspendarea lui pe viață din NBA, arată actele depuse la instanță.

Procuratura federală din Brooklyn a depus marți ceea ce este cunoscut sub numele de fișă de informații penale.

În document nu se precizează data la care se va prezenta și nici infracțiunile de care este acuzat, dar arată că dosarul are legătură cu procesul împotriva a patru persoane acuzate de o schemă de a profita de informații de la două meciuri.

Associated Press i-a trimis mesaje vocale și e-mail lui Jeff Jensen, avocatul lui Porter din St. Louis. Luna trecută, el a confirmat că Porter „era dependent de jocurile de noroc până la gât”, dar a primit tratament și a cooperat cu autoritățile.

Biroul procurorului Breon Peace din Brooklyn a refuzat să comenteze.

În aprilie, o investigație NBA a constatat că Porter le-a oferit pariorilor informații despre starea sa de sănătate și apoi a folosit pretextul unei accidentări, pentru a abandona un meci, o acțiune care a dus la profit pentru oricine care pariază că performanța lui nu va fi la nivelul așteptărilor.

Porter a mai pariat pe jocuri NBA în care nu a jucat și chiar a pariat pe echipa sa, a confirmat liga.

Cei patru subiecți acuzați luna trecută s-au prezentat în fața unui judecător. Aceștia sunt acuzați de conspirație în vederea comiterii de fraude electronice și se află în probațiune.

Plângerea îi acuză pe cei patru — Ammar Awawdeh, Timothy McCormack, Mahmud Mollah și Long Phi Pham — că au cunoștințe despre planurile unui jucător NBA, astfel încât ei sau membrii familiei lor să poată face pariuri profitabile pe 26 ianuarie și pe 20 martie.

Plângerea îl identifică pe sportiv drept „Jucătorul 1”, dar detaliile – inclusiv citate din declarația NBA – sunt aceleași cu cele din ancheta NBA.

Porter a jucat doar câteva minute în partidele de pe 26 ianuarie și de pe 20 martie, înainte de a se plânge de o accidentare.