Conducerea trustului elvețian de presă Ringier a decis, ieri, destituirea redactorului-șef al publicației Gazeta Sporturilor, Cătălin Țepelin. Efectele au apărut astăzi, când a fost anunțată despărțirea.

Jurnalistului i s-a reproșat că n-a colaborat eficient cu boardul. La rândul lui, Țepelin a invocat imixtiunea patronatului, care ar fi solicitat prezentarea articolelor având ca subiect jocurile de noroc înainte de apariție.

Cererea a fost respinsă de ziarist, așa că s-a reaprins disputa dintre clienții de publicitate și redacție, una străveche, care a făcut de-a lungul timpului mai multe victime. În comunicatul emis de Ringier, motivele despărții sunt „nepotrivire de caracter, viziune diferită asupra dezvoltării și rezultatelor”.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Cătălin Țepelin a explicat motivele scindării: „În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente. (...) Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul”.

La câteva ore distanță, a apărut și comunicatul comun al jurnaliștilor din redacția unită Libertatea-Gazeta Sporturilor:

„Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem”.

Dependența de banii caselor de pariuri

În comunicat, redacțiile prezintă o înșiruire de evenimente necunoscute publicului, dar care au măcinat relația cu proprietarii de la Zurich.

„Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit astăzi, 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice”.

La situația actuală s-a ajuns și din pricina faptului că presa, cel puțin cea scrisă, depinde foarte mult de banii proveniți de la casele de pariuri. O analiză recentă arăta că o anumită casă de pariuri ține în viață presa ziarele din România într-o proporție covârșitoare.

În luna aprilie, conform raportului de monitorizare mediaTRUST, SuperBet a fost cel mai vizibil brand în presa scrisă, cu un total de 100 de reclame difuzate, cele mai multe fiind înregistrate în cadrul publicației Gazeta Sporturilor. Lidl ocupă locul doi în clasament, cu un total de 79 de materiale publicitare difuzate în print, optând în principal pentru promovarea în cadrul publicației Libertatea.

AICI, detalii

Cazul apare în plin scandal legat de reglementarea pieței jocurilor de noroc, premierul Marcel Ciolacu anunțând pentru joi taxe suplimentare în modificările operate la ordonanța 77/2009.