Firmele mici și mijlocii au luat foc, după apariția pe piață a modificărilor ordonanței 77/2009. Cei alintați „CAP-iștii” cred că schimbările ajută marii operatori. Inclusiv Tudor Simota, directorul retrogradat inspector, a spus că modificările au fost făcute de șeful ONJN, Silviu Pocora, și de un mare operator.

„Cineva de acolo (n.r. - de la ONJN) a scris clar textul ăla, chiar dacă inspirația a venit pe filiera Ministerului Finanțelor. E prea chirurgicală extincția, prea exact aplicat planul de a ucide orice mod în care firmele care trebuie să dispară operează acum, sau firmele la care acestea ar putea migra pe viitor, ca soluție de scăpare de faliment.

Degeaba se gândesc ei să se asocieze, ca să scape de licență și de garanție. Scapă, OK, dar unde vor mai putea activa, dacă dispare toată posibilitatea de a face asta în asociere cu un deținător de spațiu, cu care lucrează poate de 10-15 ani?

Fără acel om din acea localitate, care să aibă grijă de bunul mers al activității, nici măcar nu mai poate fi vorba de a funcționa în localități de câteva zeci sau sute de km de sediu, în care să ai spațiu închiriat, angajați proprii pe care nu are cine să-i supravegheze, un om care să știe să se impună și în fața clienților, poate uneori mai îndărătnici sau rău-intenționați etc.

În plus, cum să găsești acele spații și care să merite și cum să le preiei tu, când va fi concurența celor care vor acum loc pe piață și vor vrea să se extindă exact acolo?

Culmea, a rămas aberația aia că nu ai voie să vinzi alcool, tu sau un terț, în sală, și nici în spații adiționale prin care se poate comunica, inclusiv cu o ușă, deci practic dispar de aici chiar și fără să interzică AWP-urile toate locațiile în care pot fi folosite.

Dar, în schimb a rămas dreptul să oferi oricât alcool, chiar și o cadă plină cu whisky, fiecărui jucător, gratis - ca protocol. Ce logica poate fi aici, alta decât cea descrisă la început, închiderea jocurilor exploatate de firmele autohtone în micile afaceri de la țară?”, spune un specialist al pieței.

Una dintre asociațiile operatorilor, Rombet, le-a trimis membrilor o informare:

rombet.jpg
rombet.jpg

O sintagmă subtilă

Se fac estimări privind intrarea în vigoarea a noilor modificări.

„Oricum, ședința de Guvern va fi joi sau vineri, cum este de obicei, iar dacă nu-i dau termen de intrare în vigoare, poate pe 1 octombrie, cum se zicea, atunci va intra în vigoare pe 18.09, dacă se dă săptămâna asta, sau pe 25.09 - cel târziu, dacă se dă săptămâna viitoare. Oricum ar fi, termenul de declarație de pe 25 septembrie ne prinde cu taxe mărite.

Sunt aici o mulțime de subtilități pe care doar ONJN le putea integra în text. Ca, de exemplu, la final:

4. Valoarea în lei atât a taxelor pentru jocuri de noroc, cât şi a garanţiilor stabilite în moneda euro se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent momentului exigibilității plății, așa cum a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Asta cu raportarea cursului la „momentul exigibilitatii plății", față de forma anterioară de OUG 77, unde nu apărea sintagma asta, este foarte subtilă și nu putea veni decât de la ONJN.

Se referă la prima vedere la cursul cu care se achită taxele pentru aparatele autorizate în sedința din decembrie, care pot începe activitatea fie la 1 ianuarie, dacă plătesc până pe 31 decembrie (caz în care e valabilă plata la cursul acestui an), fie de la 1 februarie, dacă plătesc până pe 25 ianuarie, caz în care va trebui folosit noul curs euro”, mai cred agenții economici.

Ciolacu, despre măsurile fiscale: Nu o să fie nimic ascuns

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că pachetul pe măsuri fiscale pentru care îşi va asuma răspunderea în Parlament va fi pus în dezbatere publică în această săptămână. 

„Cred că săptămâna aceasta vor fi ridicate pe site-ul Guvernului în transparenţă. Pe urmă îşi iau avizele, trec prin şedinţă de guvern, apoi sunt înaintate Parlamentului. Procedura e o săptămână, două. Nu o să fie nimic ascuns.

Am mai auzit că vrea să facă cineva o moţiune de cenzură, dar, de fapt, e o şmecherie, pentru ca nimeni să nu ştie ce e acolo... Fals. Vor fi şi zile pentru depunerea amendamentelor”, a spus, azi, Marcel Ciolacu.