Situația de provizorat de la vârful Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, care de câteva luni nu are un președinte „plin”, a stârnit ambițiile multor oficiali din interiorul, dar și din afara instituției. Mihail-Silviu Pocora, vicepreședintele care deține momentan atribuțiuni de președinte, speră să fie el cel instalat, dar vise de mărire are și secretarul general Teodor-Narcis Godeanu.

Deunăzi, un nume nou a fost avansat pe lista cu posibili șefi. Este vorba despre Alexandru Petrescu, în prezent consilier onorific la Ministerul de Finanțe, dar și angajat al unei firme americane. În urmă cu câteva zile, la Romexpo, Petrescu a apărut în poză lângă „gașca Alin Teodor”. S-a aflat la prezidiu (foto mare - Petrescu este al doilea din stânga) la un eveniment dedicat producătorilor de aparate de tip slot machine.

Ar fi putut veni să prezinte firmelor de păcănele noile prevederi din Codul Fiscal, fiind angajat la Finanțe, când, de fapt, a dat târcoale, fiind angajat ca specialist în cybersecurity la BMM Innovation Group. Într-un articol, Alexandru Petrescu apare ca senior vice-președinte BIG Cyber. AICI, un „articol de casă” despre legătura lui Petrescu cu GMM Testlabs.

Cum a ajuns Petrescu prieten cu americanii 

Alexandru Petrescu, pe când era ministrul Comunicațiilor, iar la șefia ONJN se afla Sebastian Ionescu, a primit de la compania americană BMM un memoriu în care existau plângeri despre cum este tratată firma de către conducerea de atunci a instituției comparativ cu alte companii românești.

De asemenea, BMM ar fi sesizat și Ambasada SUA, care a mutat presiunea asupra premierului Viorica Dăncilă, care ar fi primit vizitata ambasadorului. Apoi, surse din instituție susțin că atașatul comercial al Ambasadei SUA la BUcurești ar fi dat buzna în sediul ONJN, unde a urmat o ședință tensionată, spun martori oculari.

Așa a început și a înflorit prietenia dintre Petrescu și BMM Testlabs. Cum în ultimul an de pandemie, jocurile de noroc au explodat în mediul online, cu cifre variind între 40 și 70%, iar sistemele antifraudă au fost la mare căutare, Petrescu și-a făcut firmă de cybersecurity. Așa a reușit să-și dacă loc în organigrama BMM.

Playresponsibly a trimis la Ministerul de Finanțe un mail în care a întrebat în ce calitate de afla Petrescu la expoziția de la Romexpo, cea de consilier onorific sau de reprezentant al unei companii private?

Presează pentru înlăturarea lui Simota

În paralel cu acțiunea în forță declanșată marți, 7 septembrie, de Corpul de Control al Prim-ministrului și a Curții de Conturi, la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se derulează și verificări atente din partea Corpului de Control al Ministerului de Finanțe. Pe capul ONJN există, chiar mai multă vreme, un control de la MF.

La sfatul lui Alexandru Petrescu, Corpul de Control al MF ar fi exitins obiectivele controlului pe care îl are în derulare, cu scopul de a-l „agăța” pe directorul general Tudor Simota, un puternic contestatar al priceperii foștilor și actualilor șefi, acuzați că „șobolănesc” la ONJN.

Palmaresul lui Petrescu

Dar, cine este Alexandru Ionescu? Un personaj care a fost ministru în guvernele Grindeanu și Dăncilă și, se spune, ar putea fi candidatul PSD la Primăria Sector 1. De asemenea, a condus Poșta Română în intervalul 2014-2017.

Pe 19 noiembrie 2018, premierul Viorica Dancila anunța, la finalul ședintei Comitetului Executiv Național al PSD, noua formulă a guvernului, iar Alexandru Petrescu era propus pentru funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Alexandru Petrescu a fost în anul 2015 președinte al Consiliului de Administrație al S.N.C.F.R. Călători S.A. și, în perioada 2014-2016, director general și membru al Consiliului de Administrație al C.N. Poșta Română S.A..

În 2014, a fost membru A.R.B.A. (Asociația Română de Bună Administrare), în 2012 - președinte al Comisiei pentru Pregătirea și Monitorizarea Procesului de Privatizare C.N. Poșta Româna S.A. și în 2012 - director executiv la Directia Strategie și Dezvoltare a C.N. Poșta Română S.A.

Petrescu a tot adunat funcții. În anul 2011, a ocupat funcția de vicepreședinte al Raphaels Bank, Londra, Marea Britanie. În 2006, a fost director pentru Europa - Business Development la Advanced Payment Solutions Ltd, London UK & Europe. Prepaid, Postpaid and Transactional Products, in 2002 - Director Business Development la Chequepoint Ltd, London UK. Servicii Financiare si Produse Prepaid, iar în 2000 - Business Development Executive la KfK Ltd, Kent Marea Britanie.

Este membru fondator al Consiliului de Administrație al "Poșta Română Broker de Asigurare". A activat ca vicepreședinte PSD Diaspora, potrivit site-ului www.alexpetrescu.com.

La 4 ianuarie 2017, a fost validat ca ministru al Economiei în cabinetul Grindeanu. În calitate de ministru al Economiei, Alexandru Petrescu a fost desemnat, la 2 februarie 2017, să asigure și interimatul la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma demisiei lui Florin Jianu.

La 23 februarie 2017, a depus jurământul de investitură în functia de ministru al Mediului de Afaceri, Comeț și Antreprenoriat, iar la 14 iunie 2017 a demisionat din funcție alături de majoritatea membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu.

La 17 iulie 2017, a fost numit director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), potrivit site-ului instituției, www.fngcimm.ro. În iunie 2018, Alexandru Petrescu a fost ales membru în Consiliul de Administrație al forului european de reprezentare a fondurilor de garantare.

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei și ulterior ministru pentru IMM-uri în Guvernul Grindeanu, a fost nominalizat de PSD și pentru funcția de ministru al Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru, care a fost remaniat. Alexandru Petrescu este membru PSD din anul 2015 și are dublă cetățenie, română și britanică.

A implicat Poșta într-un scandal politic

În octombrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Poșta Română a fost implicată într-un scandal, după ce bucureștenii au găsit în cutiile poștale pliante electorale cu mesaje precum: „Klaus Iohannis vrea să îți Taie Pensia!”, „Traian Basescu îl susține și îl votează pe Klaus Iohannis!” și „Doar Ponta protejează pensiile!”.

Poșta Română a reacționat, subliniind că distribuirea acestor pliante s-a făcut în baza unui contract comercial, așa cum a făcut-o și în alte campanii electorale (cu majoritatea formațiunilor politice implicate) și că nu o privește conținutul mesajelor livrate.

În noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a fost autorul unei gafe memorabile. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a căzut în urma tragediei de la Colectiv.

Contactați atunci de HotNews.ro, reprezentanții Poștei Române au confirmat faptul că Alexandru Petrescu și-a înaintat, în data de 30 octombrie 2015, demisia din funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al CNPR. Demisia a fost înaintată catre organele de conducere ale CNPR și MSI. Însă, în AGA din 13 noiembrie 2015, membrii CA, de comun acord cu Alexandru Petrescu, au aprobat reconfirmarea acestuia în funcția de director general al Poștei Române.

Îi plac bonusurile. Curtea de Conturi spune că ar fi ilegale

La sfârșitului anului 2015, Poșta Română, condusă tot de Alexandru Petrescu, a fost sancționată cu 7,4 milioane de euro de Consiliul Concurenței pentru că și-ar fi încălcat obligațiile de nediscriminare și de transparență prin oferirea în mod exclusiv, companiei Terradox, în anul 2009, deci înainte de mandatul lui Petrescu, a unor condiții contractuale favorabile în raport cu concurenții săi. Poșta Română a contestat în instanță amenda primită.

În 2015, compania a înregistrat o pierdere netă de 7,4 milioane de euro. Cu toate acestea, Alexandru Petrescu a încasat un bonus de performanță în valoare de 135.418 lei brut. Poșta a susținut atunci că ar fi avut profit, dacă nu ar fi primit amenda de la Consiliul Concurenței.

În noiembrie 2016, HotNews.ro informa că DNA a constituit un nou dosar penal la Poșta Română în urma unor presupuse nereguli sesizate de Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de către Delia Popescu.

În replică, Poșta Română, condusă atunci de Alexandru Petrescu, a precizat că unele constatari ale Corpului de Control al Ministrului Delia Popescu ar fi false, tendențioase sau superficiale, iar altele că ar fi spețe vechi, care au fost surprinse în rapoartele Curții de Conturi și care se află deja pe rolul instanțelor.

În februarie 2017, pe când Alexandru Petrescu ocupa funcția de ministru al Economiei în Guvernul Grindeanu, Curtea de Conturi arăta într-un raport că Petrescu ar fi încasat în mod nelegal bonusuri în valoare de 236.864 de lei (peste 53.000 de euro) pe când era director general al Poștei Române.

Acordarea bonusurilor trimestriale și anuale nu s-ar fi efectuat pe baza unor indicatori de performanță, încălcându-se prevederile Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, susțineau inspectorii Curții de Conturi, care au recomandat operatorului poștal să recupereze acest prejudiciu.

Redacția Playresponsibly a dialogat cu Alexandru Petrescu. Îi puteți afla răspunsurile într-un interviu care va apărea luni pe site.