Lumea cazinourilor ascunde, la un loc, povești dramatice amestecate cu momente haioase. Organizatorii nu mai știu ce să facă pentru atragerea jucătorilor, în unele cazuri fiind vorba despre minciuni în toată regula.
@ Cea mai puternică zonă de slot-machine, un fel de „Rai al păcănelelor”, se găsește în sudul țării, în Muntenia. În comuna Românești există 9 cazinouri a câte 12 aparate fiecare. Românești este un sat care aparține de comuna Potlogi din județul Dâmbovița.
Circuit închis pentru jack-pot
@ În destule locații din țară există cazinouri în care lumea interlopă face regulile. Bătaia peștelui este jack-potul oferit de aparate. În cazul în care marele premiu nu este oferit „cu dedicație”, ca să nu încaseze altcineva câștigul consistent, interlopii închid sala pentru alți jucători, iar înăuntru rămân doar oamenii lor. Astfel, jack-potul nu poate ajunge decât în buzunarele mafioților locali, care apoi îi împart „frățește”.
@ La un cazinou din Târgu-Jiu, jucătorii se pot împrumuta de bani la operator, care are astfel și rol de cămătar. Organizatorul oferă bani cu împrumut celor care vor să joace, cerându-le la schimb să-și gajeze diverse bunuri de valoare. Un jucător și-a amanetat automobilul. Respectivul a pierdut și banii luați cu camătă, astfel că nu și-a putut-o răscumpăra bunul, automobilul rămânând la proprietarul sălii. La un moment dat, operatorul a decis să scoată mașina la tombolă. Astfel, se ajunsese la situația halucinantă în care jucătorul trecea zilnic pe lângă propria mașină, expusă în fața cazinoului.
@ Organizatorii de tombole pun la cale diverse tertipuri, pentru atragerea clienților. În regulament, ei strecoară diverse clauze, cu intența de a rămâne cu marele premiu. Spre exemplu, un mare operator din România s-a angajat să pună la bătaie, la finalul acestui an, un Ferrari Hurricane, în valoare de peste 500.000 de euro (poate ajunge până la 650.000 de euro). În finală ajung 10 jucători. Ei pot alege să rămână cu premiul, un miliard de lei fiecare, sau să meargă mai departe, pentru ca unul să intre în posesia marelui premiu. Condiția este ca toți cei 10 finaliști să fie de acord, concomitent. Strategic, organizatorul „strecoară” printre finaliști o persoană care nu acceptă să meargă în marea finală, solicitând să încaseze premiul în bani, astfel că potul cel mare rămâne necordat. Obiectivul este atins: mulți participă la tombolă ademeniți tocmai mirajul marelui premiu.
Polițiștii, clienți fideli ai păcănelelor
@ Tot de la organizatorii de tombole: unii achiziționează mașinile puse ca premiu, iar alții doar le închiriază, pentru a le prezenta ca premiu atractiv, știind că oricum nu le vor acorda. Noua lege a publicității nu le mai permite să afișeze limuzina lângă sala de joc.
@ Oficiali din ONJN susțin că la păcănele joacă enorm de mulți polițiști.
@ În anumite regiuni din Italia, pentru a putea juca la păcănele, trebuie să-ți validezi cardul de sănătate. Dacă nu posezi așa ceva, ai la dispoziție alte câteva aparate slot-machine, postate marginal în incintă, în care poți introduce doar monede, ca să poți juca. Doar că nu pot fi introduse mai multe monede în același timp. Aparatul obligă jucătorul să consume mai întâi moneda introdusă, pentru a putea introduce alta.
@ Aparatele EGT, produse de bulgari, sunt cele mai cerute de către jucătorii din România. „Dau cel mai mult”, spun jucătorii. Astfel, compania Amiral, care produce aparatele Novomatic, a acceptat să introducă în propriile agenții aparate aparținând rivalilor. Pe piață sunt și aparate marca IGT, construite de americani.
Bonita încinge atmosfera
@ Organizatorii de tombole aduc, pentru animație, la anumite evenimente importante, dansatoare, plătite pentru 500-1000 de euro pentru o „prestație” incendiară (VIDEO jos). Activitatea trece repede la nivelul porno, cu „prestatoarea” complet dezbrăcată. În sălile de joc au voie oricum doar persoane majore. Petrecerile au caracter privat, fiind cu circuit închis, astfel încât polițiștii să nu poată da buzna. Cea mai solicitată pentru astfel de momente este stripteuza Bonita, o dansatoare la bară care prestează în Centrul Vechi al Capitalei. Ea a fost prezentă și la o ediție a emisiunii „Românii au talent”.
@ Legea auto-excluderii, promulgată recent, nu funcționează la cazinourile terestre din România, neavând încă norme de aplicare. Un jucător a contactat redacția Playresponsibily și a reclamat că, după ce a completat cerere de auto-excludere, doar la Fortuna a fost informat că, de la 1 ianuarie 2023, va fi implementată o aplicație pentru scandarea ID-urilor. În rest, nu i-a fost blocat accesul, fiind lăsat să joace în continuare să joace la slo-machine. Omul a contactat și ONJN, unde directorul Mihăiță Ruiu i-a dat asigurări că și ceilalți operatori vor trebui să-i blocheze accesul în cazinou, dacă jucătorul alege să se auto-excludă.