Comorbiditatea jocurilor de noroc cu tulburările de ordin psihiatric reprezintă o temă care care îi preocupă pe specialiști. Prezența tulburărilor de personalitate reprezintă un aspect al vulnerabilității în dezvoltarea jocului patologic.

Multe studii au găsit o asociere puternică între tulburări și tipurile de personalitate, evidențiată de prevalența ridicată a tipologiei antisociale, narcisiste etc. Trăsăturile de impulsivitate, dereglare emoțională, senzație și căutare de noutate au fost adesea găsite la jucătorii patologici și par să stea la baza comportamentelor disfuncționale ale acestorindivizi.

Tulburarea de personalitate antisocială, în special, pare a fi tulburarea cel mai frecvent întâlnită în rândul jucătorilor patologici și, de asemenea, cea mai studiată. Studiul realizat de Steel și Blaszczynski a arătat că 53% dintre jucătorii patologici au un comportament non-antisocial. Este cea mai frecventă tulburare întâlnită la jucătorii patologici.

S-a constatat că 45,5% au îndeplinit criteriile pentru cel puțin o tulburare de comportament, iar 18,2% - pentru două sau mai multe tulburări. Topul 3 arată astfel: tulburarea obsesiv-compulsivă (27,3%), tulburarea de evitare (10,4%) și tulburarea pasiv-agresivă (9,1%).

Trăsăturile aduse de genetică

Trăsăturile „temperamentale” (căutarea noutății sau căutarea noutății, evitarea vătămării sau evitarea daunelor, dependența de recompensă) reprezintă trăsături de personalitate stabile determinate genetic, puțin influențate de componentele socio-culturale.

Fiecare dintre primele 3 dimensiuni ar reflecta activitatea celor 3 sisteme principale ale creierului, și anume sistemul central de activare comportamentală (dopamină), sistemul central de inhibiție comportamentală (serotonină) și sistemul central de menținere a comportamentului (noradrenalină).

Potrivit lui Cloninger, trăsăturile temperamentale ar fi un instrument puternic pentru a distinge diferitele tulburări de personalitate sau pentru a identifica o vulnerabilitate pentru un spectru larg de tulburări.

Trăsăturile influențate de mediu

Dimensiunile „de caracter” (Self-directedness-Self-directedness / Self-directionality, Cooperativeness, Cooperativitatea și Autodepășirea, Transcendența / Autotranscendența), pe de altă parte, urmează a fi plasate în raport cu influențele educaționale și socio-ambientale și sunt capabile să prezică puternic prezența tulburărilor de personalitate.

Pe acest fond, depresia, fobiile, ideea de sinucidere, tentativele de sinucidere și sinuciderile sunt mult mai frecvente la persoanele cu tulburări psihiatrice decât la ​​populația generală.