O descindere efectuată pe înserat a avut loc, vineri, în jurul ore 20:30, la Grand Casino din incinta hotelului Marriott, sală de jocuri de noroc deținută de gruzinul Amiran Dzanașvili. Directorul general Tudor Simota, de la ONJN, s-a dus să ia la puricat cel mai mare cazinou din România, care funcționează din 2001!

Deși oficial nu se cunoaște obiectul vizitei, se pare că directorul ONJN (tocmai s-a autosuspendat din funcția de șef al Direcției de Supraveghere și Control) a dorit să observe la lucru echipa pe care tocmai o trimise în control și al cărei scop era, printre altele, să afle câte mese funcționează la Marriott.

„Eu nu beau”

Cazinoul de la Marriott deține 22 de mese, dar, momentan, are în funcțiune doar 12, din pricina crizei care afectează piața locațiilor terestre. Marriott are obligația să anunțe la ONJN câte mese sunt scoase din funcțiune, dar și să arate unde le-a depozitat pe cele trecute „pe bară”, în depozit, pentru a nu le putea amplasa în altă parte.

Cazinoul îl reproșează lui Simota că a intrat fără să se legitimeze, dând buzna peste clienți, și nu a anunțat ce anume urmărește în misiunea lui.

Un site care deține imagini cu Simota plimbându-se interesat prin cazinou, ochr.ro, scrie că oficialul era ușor amețit la ora controlului, versiune negată de directorul general.

Simota își recunoaște însă prezența la Marriott, însă nimic în plus. „Asta cu amețeala... E de notorietate că eu nu beau. Decât foarte rar și foarte puțin. Legat de tema controlului, după ce termin cu toate verificările, o voi anunța”, a răspuns directorul, la solicitarea Playresponsibly.

Persoane neutre din ONJN susțin că Simota continuă conflictul cu actuala conducere a instituției, formată din președintele Pocora și din secretarul general Godeanu. Deși Simota a depus pe 16 noiembrie hârtia de autosuspendare din funcție, aceasta intră în vigoare abia pe 5 decembrie. Astfel, Tudor Simota avea, vineri, 18 noiembrie, dreptul să demareze controale, fiind în perioada de preaviz.

Pocora: „Nu era pe planul de control”

Contactat astăzi de redacție, președintele interimar Pocora a punctat: „Habar n-am despre controlul de la Marriott. Nu era trecut pe planul de control pentru ziua de vineri. Nu știu dacă a fost sau nu efectuat. Un control înseamnă o echipă formată din minimum doi inspectori”.

Despre apariția publică a mailului său în care îi cere lui Simota certificat ORNISS pentru a putea manevra documente clasificate, șeful ONJN s-a spălat pe mâini: „Nu știu de unde a apărut. Nu este dat de mine. Eu am trimis adresa respectivă către toți directorii și șefii de serviciu din ONJN”.

Oficialul spune că nu poate lua măsuri legale împotriva directorului, dacă ar fi adevărat că Simota s-a dus băut în control: „Cine poate stabili asta?”, dar admite că oficialul ar fi trebuit să se legitimeze la intrarea în unitatea respectivă și să îi fie trecut numele în Registrul Unic de Control, pe care îl deține fiecare operator, inclusiv Marriott.