Mișcările politice din ultimele ore, cu agitația produsă de UDMR, au efect agitator asupra situației din ministere, agenții și regii.

La ONJN, activitatea zilnică a conducerii este pusă pe modul avarie, în așteptarea finalizării rotativei în care Coaliția de guvernare ar urma să-și reîmpartă funcției, după un algoritm descris într-un protocol semnat și asumat de PSD, PNL și de UDMR.

Postul de președinte al ONJN, care are rang de secretar de stat, le-a revenit de fiecare dată, în trecut, celor de la UDMR. Doar că formațiunea politică dirijată de Kelemen Humor l-a cedat când PSD-ului, când PNL-ului, nefiind interesată de zona jocurilor de noroc.

Ultima oară, UDMR a făcut trocul cu PNL: a dat postul de președinte la ONJN pe unul de secretar de stat la Transporturi, unde ministru este pesedistul Sorin Grindeanu, cel pe care viitorul premier Marcel Ciolacu vrea să-l mențină, ca să nu creeze un pol de putere care i-ar putea trage partidul de sub picioare.

Pocora a făcut curte PSD-ului

UDMR cere respectarea acordului semnat pe 25 mai 2022, care le dă dreptul să dețină 3 ministere, cel mai important fiind cel al Mediului. În caz contrar, amenință că iese de la guvernare și șubrezește stabilitatea Coaliției, o ipoteză puțin probabilă, în condițiile în care reprezentanții comunități maghiare adoră gustul puterii.

Unii liberali mârâie pe la colțuri și cer ca maghiarii să rămână fără un minister. Dacă ar deține frâiele la doar două ministere și n-ar ieși, totuși, de la guvernare în noul guvern Ciolacu, UDMR s-ar afla în situația de a reevalua importanța postului de președinte al unei agenții cât un minister, cu peste 200 de angajați, așa cum este ONJN.

Astfel, și-ar putea pune propriul președinte, renunțând să le mai cedeze pesediștilor sau peneliștilor poziția. Calculele actulului șef interimar al ONJN sunt că, după ce a fost în portofoliul liberalilor, postul ar merge la pesediști. Motiv pentru care zgârâie de luni bune ușa la PSD – Sector 1, disperat să-și securizeze postul.

În noile condiții, drumurile pe care le-a bătătorit ar fi în van. Constănțeanul ar avea nevoie să-și schimbe accentul și să se ploconească la UDMR.