ONJN este instituția care reglementează piața jocurilor de noroc. Cine a venit cu ideea, cine a marșat mai departe și de unde a venit susținerea politica pentru înființarea instituției sunt fapte pe care le vom dezbate într-o serie de articole viitoare.

Cert este că pe lângă inițiatori, cu sau fără voia lor, s-au creat câteva grupuri de lobby. Aceste grupări, în funcție de interesul primit, au început să ajute operatorii cu probleme mai mari sau mai mici să se autorizeze. De exemplu, așa se explică de ce Unibet și-a luat licența, cu toate că a funcționat și când jocurile de noroc online erau interzise în România.

Amintiți-vă perioada când sponsoriza Rapid ce legi erau?! La fel s-a întâmplat cu Winmaster, Favbet, multe site-uri de poker sau casino. Era suficient să ai intrare la unul dintre grupurile de interese și primeai o consiliere de calitate, după care aveai licența la mână. Lucrurile au început să ia o turnură neplăcută când aceste grupări au început să-și încalce teritoriu, deh, lăcomia face parte din democrație.

În momentul de față, aceleași grupări au rămas mai mult sau mai puțin active, dar încă mai simt mirosul banilor. Ghinionul lor este că lucrurile sunt mai transparente acum, ba chiar un grup poate să-l dea în gât pe rival și iese ditamai scandalul.

Ghinionul lui Parimatch este momentul în care s-a hotărât să între pe piață. Probabil, dacă venea în vremea perioada de aur, acum erau în topul operatorilor la încasări. Ucrainenii au știut unde să vină și cum să procedeze, ba chiar au fost la un pas de autorizare, chiar și Pocora a fost convins să semneze.

Aici este momentul când s-a activat opoziția din zonele de lobby și au început să se audă tot felul de voci prin ONJN. Parimatch a încercat pe mai multe căi. De exemplu grupul de la Marriott i-a cerut un procent de 10 din afacere, ca să le arate calea spre licențiere, dar ucrainenii nu erau atât de disperați.

Au găsit o altă grupare, aflată și în grațiile lui Pocora, și au trecut la treabă. Acum, au ajuns în acel moment când zarurile pot cădea oricum, iar la cât se ridică prima de calificare totul este posibil.

Președintele interimar cunoaște toate grupările de lobby și a cam fost, mai mult sau mai puțin important, prin toate. Poate ne spune și nouă cu cine era gata să ridice potul cel mare. Trebuie precizat că omul, care a tot plimbat actele Parimatch prin ONJN, Crețan, nu face parte din aceste grupări de lobby născute odată cu instituția, el a fost prins doar în poza de grup, încercând să facă diligențele legale.

Rămâneți pe recepție pentru o mega-anchetă care arată o reglare de conturi pe piața omologării păcănelelor.