Mult-lăudată inclusiv de oficiali români pentru inițiativa de a interzice complet reclamele la jocurile de noroc și dată ca exemplu inclusiv țărilor super-dezvoltate din Europa occidentală, Republica Moldova, care nici măcar nu este membru UE, se dovedește a fi, de fapt, un exemplu negativ în acest domeniu.

În spatele deciziei cu iz populist pe care Chișinăul a adoptat-o s-ar afla parlamentari din Opoziție, în principal cei de la Partidul ȘOR, care, mai ales după invazia din Ucraina, încearcă din răsputeri, organizând manifestații de stradă și diverse alte mișcări subversive, să submineze și să schimbe puterea politică actuală, una orientată pro-european și pro-american.

Guvernul condus de premierul Dorin Recean și numit de șefa statului, Maia Sandu, se află sub un asediu permanent, purtat pe mai multe planuri, toate izvorând dinspre Moscova. Prin interzicerea reclamelor la jocurile de noroc, Rusia face legea și la propriu, și la figurat.

„Venituri de 3-4 ori mai mari”

Prin măsura implementată, scopul ascuns al filorușilor a fost să prăbușească cota de piață a operatorilor de jocuri de noroc care activează pe piața legală și să ridice companiile rusești care funcționează la negru.

Iar țelul pare să fi fost atins, arată cifrele. Rusia a preluat controlul și face jocurile pe acest teritoriu. Practic, dictează unde merg banii, drenându-i spre buzunarele Kremlinului, în condițiile în care Europa a impus sancțiuni severe regimului Putin, ca urmare a războiului.

Au fost atinse două ținte: statul moldovean adună mai puțini bani din colectarea taxelor, în condițiile în care Rusia are mare nevoie să slăbească economic Moldova, pentru a o putea controla, iar zona întunecată a jocurilor de noroc din Rusia a prosperat.

Basarabenii preferă tot mai mult să acceseze piața neagră a pariurilor sportive, acolo unde nu există niciun control din partea autorităților centrale.

Pe online, jucătorii sunt atrași de operatorii care nu se supun regulilor pieței, primind la schimb cote preferențiale la diverse evenimente, mult mărite comparativ cu operatorii oficiali. Ei omit însă cu bună-știință faptul că sunt puțin sau chiar deloc protejați.

În Republica Moldova au explodat firmele rusești la negru, după interzicerea reclamelor pentru operatorii oficiali. Au prosperat firmele rusești pe online, care și-au făcut reclamă în voie. Așa văd că se petrec lucrurile acolo și consider că știu bine ce spun. Aceste firme sunt pe online, unde nu poate nimeni să le oprească. Estimativ, fac de 3-4 ori mai mulți bani decât realizează Loteria Națională cu păcănele și cu online la un loc”, declară pentru Playresponsibly românul Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc și consultant al Loteriei de la Chișinău.

AICI, detalii despre colaborarea lui Constantinescu cu autoritățile de la Chișinău, relație demarată încă de anul trecut.