Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Olena Vodolașko, șefa Comisiei ucrainene pentru reglementarea jocurilor de noroc și a loteriilor (Krail), spune că „izolarea Rusiei în sfera jocurilor de noroc” este o prioritate a mandatului său.

Olena Vodolașko, șefa organismul care reglementează industria jocurilor de noroc din Ucraina în timpul războiului, a explicat de ce excluderea Rusiei de la orice activitate de jocuri de noroc din Ucraina este o prioritateo acțiune care se impune. A oferit toate detalile într-un interviu acordat agenției de știri Ukrinform, publicat și pe site-ul autorității de reglementare.

Piața reglementată a jocurilor de noroc este una relativ nouă în Ucraina, fiind legalizată abia în august 2020. Legile au fost puse în regulă anul următor, cu mai multe prevederi privind jocul responsabil.

Vodolașko explică faptul că abordarea pe mai multe direcții a Krail a dus la apeluri către comunitatea internațională de jocuri de noroc, ruperea relațiilor comerciale cu Rusia, aplicarea de sancțiuni oricărei entități rusești și un accent puternic pe acțiunile rusești de spălare a banilor. Legea din 2020 de legalizare a diferitelor forme de jocuri de noroc în Ucraina includea deja reguli împotriva pătrunderii pe piață a companiilor controlate de ruși, din cauza ocupației ruse a Crimeei.

„Din 24 februarie a acestui an, prioritatea noastră în muncă a devenit izolarea Rusiei în sfera jocurilor de noroc”, spune Vodolașko. „Comisia a cerut comunității internaționale de jocuri de noroc să adere la sancțiuni și să limiteze participarea la jocuri a rezidenților Federației Ruse prin introducerea de modificări corespunzătoare în regulile organizatorilor de jocuri de noroc”.

1xBet, interzisă în Ucraina

Cea mai recentă activitate a fost realizarea unei campanii împotriva organizațiilor de jocuri de noroc legate de Rusia, cum ar fi operatorul de pariuri online 1xBet, care a fost interzis pe teritoriul ucrainean. Krail a primit critici din partea presei ucrainene, pentru că s-a mișcat prea încet, înainte să elimine 1xBet de pe piață, companiei fiindu-i în cele din urmă anulată licența în urma intervenției președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Vodolașko apără activitatea comisiei: „Poziția noastră este aceea de legalitate, transparență și imparțialitate”. Apoi a adăugat: „Avem legile și condițiile de licențiere clar definite și lucrăm în conformitate cu acestea. Scopul nostru nu este să fim tăcuți, ci să fim eficienți. După ce am primit confirmări documentare de la Biroul de Securitate Economică, s-a luat imediat decizia de anulare a licenței”.

Șefa Krail a subliniat, de asemenea, eforturile organizației de a face apel la comunitatea europeană, ca o modalitate de a-și transmite mesajul mai departe: „Comisia a făcut un apel la Forumul European al Autorităților de Reglementare a Afacerilor de Gaming (Gref), pentru a sprijini Ucraina și a disemina informații relevante despre agresiunea militară rusă”, afirmă Vodolașko.

„Asociația Loteriilor Europene (EL) a susținut țara noastră și a suspendat calitatea de membru al operatorilor de loterie din Rusia și Belarus. De asemenea, am făcut apel la reprezentanții companiilor străine care furnizează software cu privire la încetarea parteneriatului și a relațiilor comerciale cu Federația Rusă”.