Pentru operatorii economici care doresc implicarea în domeniul jocurilor de noroc prin prestarea de servicii conexe organizării efective a jocurilor de noroc, legea prevede necesitatea obținerii unei licențe clasa a II-a potrivită tipului de activitate ce se dorește a fi prestată (ex: procesator de plăți, producție și/sau distribuție de software specializat, afiliați, certificatori, etc.)
Întrucât organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul României reprezintă monopol de stat, licențele în domeniu sunt emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.
De asemenea, licențele se acordă numai după plata taxei aferente tipului solicitat de licență, făcându-se venit la Bugetul de Stat.
LICENȚE CLASA II ÎN 2022
Pentru activităţile conexe în domeniul jocurilor de noroc, au fost analizate şi acordate 85 licenţe clasa a II-a
16 operatori economicilicenţiaţi clasa a II-a pentru activitatea de management şi facilităţi de găzduire pe platforma de jocuri;
- 9 operatori economicilicenţiaţi clasa a II-a pentru producţie, distribuţie, oferirea de programe/dispozitive pentru desfăşurarea sau managementul activităţii de jocuri de noroc, furnizarea de servicii de reparaţii şi întreţinere pentru mijloacele de joc, import, export, achiziţie intracomunitară, livrare intracomunitară sau alte activităţi cu componente sau mijloace de joc;
- 3 operatori economicilicenţiaţi clasa a II-a pentru procesatori de plăţi
- 28 operatori economicilicenţiaţi clasa a II-a pentru producţie şi/sau distribuiţie de software specializat în domeniul jocurilor de noroc
- 1 operator economic data center
- 20 operatori economicilicenţiaţi clasa a II-a pentru afiliaţi
FALIMENTE CLASA II ÎN 2022
un număr de 8 operatori economici nu au achitat taxa de licență la termenul prevăzut în deciziile emise ca urmare aprobării de către Comitetul de supraveghere, astfel, în conformitate cu prevederile legale a intervenit revocarea de drept a Deciziilor Comitetului de Supraveghere.
Totodată, în cursul anului 2022, 36 operatori economici și-au încetat activitatea fiind întocmite Decizii privind încetarea valabilității Licenței clasa a II-a.
Cine poate primi licența clasa II
Potrivit pct. 1 subpct. I lit. J din Anexa la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 77/2009, Licența clasa a II-a se acordă persoanelor juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiționale sau la distanță după cum urmează:
(i)operatorilor care oferă management și facilități de găzduire pe platforma de jocuri;
(ii)operatorilor economici care desfășoară activitățile de distribuție, oferire de programe/dispozitive pentru desfășurarea sau managementul activității de jocuri de noroc, furnizorii de servicii de reparații și întreținere pentru mijloacele de joc, import, export, achiziție intracomunitară, livrare intracomunitară sau alte activități cu componente sau mijloace de joc;
(iii)procesatorilor de plăți;
(iv)firmelor producătoare și/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc;
(v)afiliaților;
(vi)certificatorilor;
(vii)auditorilor;
(viii)organismelor de evaluare a conformității.
De asemenea, conform art. 148 din Normele Metodologice de punere în aplicare a OUG 77/2009:
(1)Licenţa clasa a II-a se acordă, la cerere, operatorilor economici care îndeplinesc condiţiile pentru desfăşurarea fiecărei activităţi în parte.
(2)Licenţa clasa a II-a are valabilitate 10 ani de la data acordării, cu condiţia plăţii taxelor aferente, după cum urmează:
a)pentru primul an, până la data de 25 a lunii următoare celei în care documentaţia depusă de operatorul economic a fost aprobată;
b)pentru anii următori, cu cel puţin 10 zile înainte de împlinirea perioadei de un an.