Proiectul pentru modificarea Ordinului Președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc nr. 404/2020 privind aprobarea Condițiilor minime tehnice de verificare a mijloacelor de joc, cu modificările și completările ulterioare, a fost publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul propune: „În vederea autorizării mijloacelor de joc tip slot-machines, organismele de evaluare a conformității licențiate de ONJN vor emite certificate de aprobare de tip, precum și certificate de verificare tehnică inițiale, periodice sau după reparații bazate pe procedurile existente anterior datei emiterii ordinului, dar nu mai mult de data de 01.01.2024”.
Cu alte cuvinte, o prelungire cu 6 luni a vechiului ordin, care urma să intre în vigoare pe 1 iulie, o decizie care prelungește agonia firmelor românești de metrologie. Mingea rămâne, însă, în continuare în curtea ONJN, care are de avizat schema de acreditare pe domeniu reglementat, chestiune care se poate face doar în colaborare cu RENAR.
Doar că dialogul ONJN cu RENAR este deficitar, așa cum a informat autoritatea într-un comunicat trimis redacției Playresponsibly.
Miza: schema de acreditare
„De ce au făcut modificarea pe ultima sută de metri? Pentru că au constatat și cei de la ONJN că se bloca piața după data de 1 iulie. Nimeni nu mai putea face verificări în piață, s-ar fi blocat toate aparate slot-machine. Pasul sănătos de făcut în continuare este avizarea schemei de acreditare.
Ca să înțeleagă lumea: există o acreditare de domeniu reglementat și una de domeniu voluntar. Nimeni din piață nu deține această acreditare de domeniu reglementat, pentru că nu există această schemă de acreditare, care de la RENAR nu se poate obține mai devreme de 12 luni, așa că aceste 6 luni de prelungire nu ajută prea mult, dar măcar este ceva. Toți ceilalți avem acreditare pe domeniu voluntar.
Până ONJN nu avizează schema de acreditare, ca să se poată obține acreditarea pe domeniu reglementat, lucrurile nu se pot îndrepta. Asta e valabil pentru toată lumea, și pentru cei care s-au acreditat prin Spania, Italia sau prin alte părți ale Europei”, spun surse din domeniu.
Firma americană BMM susținea până acum că este protejată de acreditarea obținută în Spania și că va fi singura entitate din domeniu care va rămâne în picioare după 1 iulie, dacă se aplicau prevederile inițiale ale ordinului.
Însă, treptat, compania de peste Ocean a realizat că ordinul bloca toată piața, inclusiv pe ea, nu doar firmele românești de metrologie, așa că, de nevoie, acceptă modificarea abia apărută în Monitorul Oficial.
În caz contrar, s-ar fi trezit cu procese intentate de rivali, iar șefii ONJN, bănuiți oricum că fac jocurile BMM, s-ar fi ales cu alte plângeri penale.