Anchetă de proporții în Spania, unde 23 de români și de bulgari au fost arestați pentru trucare de meciuri și fraudarea caselor de pariuri. Ancheta a început încă din luna februarie a acestui an și a fost dezvăluită de Playresponsibly la vremea respectivă.

Ministerul de Interne din Spania a anunțat anihilarea unui grup infracțional româno-bulgar, care era implicate în trucarea meciurilor pentru pariuri.

Poliția din Spania, Europol și Interpol au făcut mai multe arestări în cadrul unei organizații care obținea câștiguri ilegale la pariuri în meciuri de fotbal și de tenis de masă.

Mizau pe un sistem de sateliți

Cum reușeau să „păcălească” sistemul, producând fraudele? Conform raportului oficial al poliției, aceștia s-au folosit de un sistem tehnologic avansat și de sateliți pentru a capta transmisiunea live a diferitelor evenimente sportive. Astfel, semnalul ajungea la ei, înainte să ajungă la casele de pariuri.

În plus, aveau și un om la o casă importantă de pariuri, care se ocupa să valideze pariurile online. În comunicatul autorităților spaniole se arată că: „Operațiunea a început în 2020, când anchetatorii au aflat de o serie de pariuri online considerate suspecte, realizate la tenis de masă”.

După ce au analizate datele, anchetatorii au descoperit o grupare criminală româno-bulgară, care activa în Spania și care corupea sportivi din România și Bulgaria.

Comunicatul autorităților spaniole arată că membri ai organizației aranjau meciurile prin stabilirea rezultatelor în diferite competiții și sporturi, desfășurate în principal în afară țării. După ce rezultatul era stabilit, se paria în masă, în Spania.

Anchetatorii au descoperit că membrii grupării au reușit să înșele casele de pariuri folosind o tehnologie avansată, care le permitea să vadă transmisiunile live înainte caselor.

„Organizația criminală se folosea de un sistem tehnologic foarte sofisticat, bazat pe sateliți. Astfel, aceștia captau semnalul de la diferite evenimente sportive înainte ca transmisiunea să ajungă la casele de pariuri. Știind ce urmează să se întâmple, aceștia mizau online sume importante.

Acest mod de operare a fost folosit la diferite meciuri din Asia și America de Sud, dar și din Liga Națiunilor, Bundesliga și chiar CM 2022. În plus, se paria și pe tenis, în meciuri din circuitul ATP și ITF”, a informat Poliția.

Era implicat și un „trader” de la o casă de pariuri

Anchetatorii au descoperit și că organizația româno-bulgară era ajutată de un „trader” de la o casă importantă de pariuri. „Printre persoanele arestate se numără și un angajat al unei case de pariuri. În acord cu membrii organizației, acesta aproba pariurile”, se arată în comunicat.

La finalul comunicatul se prezintă cum au acționat polițiștii.

„Organizația criminală avea contacte cu alte grupuri internaționale, astfel că s-a acționat împreună cu Europol și Interpol, care au trimis membrii în Spania.

În plus, s-au dispus și alte mijloace de cooperare, prin Atașatul Biroului de Interne al Spaniei la București, unde a fost transmis un ordin de anchetă internațional care a devenit o esențial în desfacerea rețelei internaționale de trucare de meciuri din țara respectivă.

Ancheta rămâne deschisă pentru identificare altor membri ai rețelei și descoperirea sportivilor care au participat la trucarea de meciuri”.

Documentul publicat de investigatori arată că până acum au fost arestate 23 de persoane în Spania, 3 fiind deja încarcerate. A fost emis un ordin internaționale de arestare a liderului grupării, care a fost extrădat în Spania și arestat.

Au fost efectuate 4 percheziții la domiciliu și s-au confiscat 80 de telefoane mobile, două antene parabolice, receptoare de semnal, 5.000 de euro, facturi falsificate în valoare de 13.000 de euro, o mașină de ultimă generație și numeroase cărți de credit și debit.

Au mai fost confiscate 200 de cartele SIM și documente. S-au blocat și 47 de conturi bancare.