În 2013, Loteria semnează un contract extrem de dezavantajos cu gigantul austriac Novomatic. Loteria Română deține monopol de stat pentru videoloterie. Adică, același slot care peste drum plătește anual 5100 EUR / slot (4600 + taxa + 500 taxa de viciu). Totul se schimbă dacă aceeași stație (aparat), cu mici machiaje, devine VLT.

Aceste stații funcționează doar în locațiile Loteriei Române și nu plătesc acea taxă de 5100 EUR, singura taxă percepută este pe încasări. Dacă un privat este obligat la un număr minim / maxim de aparate, în funcție de locații, la Loterie nu contează acest aspect.

Contractul a fost făcut în așa fel încât Novomatic să poată valsa cu Loteria mai ceva ca Johann Strauss.

Cum s-a dizolvat profitul minim garantat de 74 mil EUR

1. Sunt 10.0000 aparate pentru exploatare, dar nu s-a ținut cont de suprafața fiecărei agenții Loto în parte. Loteria are locații și de doar 2-3 mp. Astfel, nu s-a putut respecta perioada de implementare, moment în care Novomatic a anunțat că nici ea nu poate să mai susțină profitul minim garantat. În momentul de față sunt funcționale circa 6000 VLT-uri, dar cu o altă sumă a profitului garantat.

Novomatic profită de aceeași situație, reușește să fenteze și plata garanției de 20 mil EUR din celebrul contract-acordat fără licitație. Despre aceste garanții, în 2015 venea cu un comunicat de genul: Novo VLTech Solutions SRL, parte a grupului de firme Novomatic, sustine printr-un comunicat de presă că Loteria Româna are obligația de a pune la dispoziție locații pentru amplasarea a 10.000 de terminale de videoloterie, conform contractului de asociere în participațiune semnat în 2013 între cele două părți.

Novo VLTech Solutions trebuie să vină cu aparatele, iar Loteria Română - cu agențiile. Însă, Loteria nu și-ar fi îndeplinit partea din contract, punând la dispoziție doar jumătate din locații, motiv pentru care nu și-a primit cele 75 de milioane de euro, cât reprezenta venitul minim garantat, mai sustine Novo VLTech Solutions.

Câteva calcule simple ne va indică sumele derizorii calculate / stație VLT

2. Un profit garantat de aproximativ 75 mil de dolari, acordat o singură dată. Apărea ca o sumă frumoasă, dar, conform aritmeticii, era o glumă, cifrele devin derizorii la amploarea afacerii pentru 75mil:15 ani = 5 mil/an : 12 = 416.000 EUR/luna : 10.0000 aparate = 41,6 Euro/ luna/ aparat / profitul garantat. În formula practică pe care o exploatează Novomatic acum, la 6000 aparate, garanția este de 69 EUR aparat, dar Novomatic a mers la totul sau nimic.

3. O garanție a derulării etapelor de implementare conform contractului de 20 mil EUR/ pentru 10.000 de aparate înseamnă 11,11 EUR / lună. În situația actuală, în jur de 18 EUR / aparat și, totuși, Novomatic a reușit să evite plata și acestei garanții, dar, conform aceluiași comunicat din 2015, și aceste garanții au fost doar să dea bine la presă.

4. Martie 2015 - DNA cere în scris MF raportul Corpului de Control al MF, care viza inclusiv contractul cu Novomatic. Din datele Corpului de Control reieșea că Intralot ar fi avut oferta cea mai bună. Intralot, firma care în prealabil jupuise Loteria Română printr-un contract cu dedicație specifică anilor 90.

5. Declarațiile Novomatic au fost clare: au respectat legea și condițiile licitației și ale contractului. Ar fi și păcat să te iei de cineva pentru o fandare de 41 EUR pe apart / lunar sau 1,3 euro / zi, decât să se încurce în calcule, mai bine să stea la Novomatic.

6. Profitul 50 / 50 în condițiile în care mentenanța, sistemul video și pentru jack-pot și monitorizarea aparatelor sunt exclusiv, prin contract, în sarcina Novomatic. Ceea ce însemna că după ce s-au instalat aparatele, Novomatic împarte totul. Încasează, exploatează și repară aparatele. Profitul este împărțit 50 / 50 și certificat de o firma de monitorizare tot a Novomaticului, tot cea care stabilește și modul cum se dau jackpot-urile. Conform contractului, Loteria are dreptul să verifice printr-un audit datele financiare oferite de Novomatic.

7. Contractul a fost fără licitație, fiind considerată prima mare afacere netransparentă cu girul USL. Nu s-a specificat vechimea aparatelor, Novomatic având posibilitatea să aducă reșapări de-ale sale exploatate prin estul Europei.

8. Conform ARMAP (autoritatea de reglementare a achizițiilor publice), Loteria trebuia să respecte legea achizițiilor publice și n-a făcut-o.

9. HotNews.ro a prezentat, în mai multe rânduri, în 2013, că următorul contract de exploatare a jocurilor de tip loterie (VLT) urma să fie încheiat cu grupul austriac Novomatic care, întâmplător sau nu, detine 5,07% din acțiunile firmei grecești Intralot, pe o perioadă de 15 ani. Actualele contracte, cele cu Intracom și Intralot, au fost încheiate pe o durată de 10 ani și expiră la sfârșitul lunii noiembrie. Despre actualele contracte au apărut în mai multe rânduri informații că sunt total dezavantajoase pentru Loterie, în condițiile în care cota de câștig a fost până în 2008 de 80% pentru greci și de 20% pentru compania de stat.

10. Dacă ONJN va decide să nu se mai licențieze aparatele mai vechi de X ani, VLT-utile Novomatic vor avea parte de aceeași soartă sau se vor bucura de noi avantaje: vor împărți cheltuiala cu Loteria.

Despre modul de funcționare al acestui contract, văzut dinspre Loteria Română, care sunt taxele plătite și cine le achită, în episodul următor.