Analiștii de pe piața internă a jocurilor de noroc au tras concluzia că modificările operate de guvernul Ciolacu asupra ordonanței 77/2009 îi favorizează pe granzi și îi „îngroapă” pe operatorii mici și mijlocii.
Iar în România, companiile cu forță economică excepțională sunt multinaționalele, care pot pompa în orice moment fonduri în afacere și pot susține cu ușurință activitatea în vremuri de restriște, pentru a putea culege roadele când apare soarele, adică atunci când ceilalți, mai mici și mai neajutoriați, sunt deja dispăruți de pe piață.
Pe piața păcănelelor, compania austriacă Novomatic face legea în multiplă calitate: de producător de aparate și de deținător de componente. Așa cum spuneam, firma austriacă produce o multitudine de modele slot-machine, dar și softurile pentru acestea.
Închiriază sau vinde păcănele, dar le exploatează și în regim de colaborare și în propriile săli de joc, aflate în cluburile din lanțul Admiral. Iar din 2024, va umple sălile cu aparatele sale, după ce operatorii vor fi obligați de noile prevederi ale ONJN să le trimită la casat pe cele vechi.
În Austria este cel mai mare contribuabil, în România merge pe pierdere
În Austria, Novomatic este cel mai mare contribuabil, OMV ocupând locul doi. La ora actuala, asa cum arată cifrele publice, online-ul, vânzarea / închiriere de sloturi, cât și exploatarea lor în propriile locații, nu au reușit să facă profit.
Până acum, Novomatic a huzurit în România. A declarat profituri minuscule sau chiar cifre negative (adică a declarat pierderi), așa cum Playresponsibly a dezvăluit în cadrul unui serial bazat pe informații financiare publice. Novomatic n-a făcut decât să exporte profitul, umflând buzunarele patronului și ajutând implicit economia Austriei.
Noi modificări fiscale pe care Executivul le gândește (Guvernul și le asumă până într-acolo încât premierul a declarat că își pune mandatul la votul din Parlament) cuprind alte limite de „vămuire” pentru multinaționale.
Liderii Coaliției de guvernare au decis, în ședința de luni, taxarea multinaționalelor care deși au cifre de afaceri de sute de milioane de euro, nu declară profit și scapă de plata impozitului de 16%.
Dacă măsurile discutate în Coaliție se vor aplica, companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro vor plăti în continuare 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.
Austria nu ne vrea în Schengen
Novomatic este un caz emblematic despre cum România ajută Vestul să prospere, iar la schimb primește flegme. În timp ce puterea de la București le-a permis celor de la Novomatic să contribuie la bunăstarea Austriei, țara valsului ține România la marginea Europei, reafirmându-și deunăzi decizia de a nu acorda votul fără de care nu putem intra în Schengen.
De-a lungul timpului, cu complicitatea anumitor înalți funcționari ai statului, România a fost la fel de binevoitoare cu Austria: i-a pus pe tavă Petromul și a oferit, în exclusivitate, tot celor de la Novomatic, VLT-urile Loteriei Române.
Novomatic îl are proprietar pe Johann Graf, unul dintre bogații lumii, cu o avere de 7,2 miliarde de dolari, ocupând locul 313 în clasamentul Forbes al bogaților lumii. Concernul austriac și-a început afacerile în 1981, dezvoltându-se cu predilecție în Elveția și în Europa de Est.
De câte ori s-a schimbat legislația jocurilor de noroc in România, Novomatic a crescut, îi uram succes si adaptare rapidă, la o eventuala ordonanță pe linia celei prezentate de Playresponsibly