Prezența minorilor în sălile de jocuri, fie că sunt agenții de pariuri, locații cu păcănele sau cazinouri (mai rar), reprezintă o problemă generală pentru operatori, dar și pentru statele care își propun să anihileze fenomenul.

Fiecare țară aplică propria legislație

Deși sunt toate țări ale Uniunii Europene, nu există o uniformizare a legislației în domeniu. Țările au libertatea de a aplica diferențiat propria legislație. Așa se face că existe regiuni ale continentului cu reguli strice și zone cu sancțiuni laxe.

România este o țară cu legislație relaxată, care dă impresia că îi protejează pe operatori și îi apără insuficient pe clienți.

Licența operatorilor este ridicată de către ONJN doar pentru neplata taxelor și impozitelor datorate statului. Pentru celelalte infracțiuni există dojenirea agenților economici, prin forma ei legală, avertismentul.

Dar, iată cum este la alții. Poliția de Stat din Italia l-a sancționat acum două zile pe proprietarul unei agenții de pariuri pentru prezența a doi minori: amenda a fost de 6.667 de euro. În Appiano Gentile licența a fost suspendată din cauza absenței persoanelor autorizate să gestioneze afacerea.

Amendă de peste 6.000 de euro

Lupta pentru protecția jocurilor legale continuă în toată Italia de la nord la sud și implică poliția. La Monza, poliția de stat a sancționat administrativ proprietarul unei agenții de pariuri din Lissone pentru că a permis intrarea a doi minori.

Potrivit site-ului oficial al Poliției, agenții, după ce au verificat că sala de pariuri era în posesia licenței obișnuite, au făcut verificări asupra clienților de jocuri și pariuri, iar printre aceștia s-a constatat prezența a doi tineri.

Polițiștii, după ce au cerut un act de identitate, au descoperit că ambii băieți aveau 17 ani. Când i s-a cerut explicații proprietarului afacerii, acesta a spus că a verificat vârsta celor doi minori din câteva fotografii de pe telefoanele lor mobile, fără să fi cerut să i se arate documentul în original.

Pentru cel din urmă, așadar, amenda a fost de 6.667,00 de euro pentru încălcarea interdicției de acces al minorilor în zonele destinate jocului cu câștiguri în numerar.

Sală suspendată pentru 3 zile

În Appiano Gentile, provincia Como, un comisar de Poliție a dispus suspendarea unei săli de jocuri pentru 3 zile din lipsă de persoane autorizate să o gestioneze. Poliția constatase deja anterior că la exercițiu a fost prezentă în mai multe rânduri o persoană neautorizată.

În ciuda verificărilor repetate, începute în urma colaborării cu Agenția Vămilor și Monopolurilor, situația nu s-a schimbat, iar comisarul a intervenit pentru a readuce situația ilicită la normal prin suspendarea activității pentru 3 zile.

La Prato însă, verificările efectuate din nou de Poliția de Stat au făcut posibilă interceptarea unei săli de jocuri de noroc clandestin, într-un cartier cu o densitate mare de chinezi. Acțiunea a dus la confiscarea banilor și la raportarea a 9 persoane prinse la pariuri.

În România, agenții au descoperit minori inclusiv după tejghea, fiind vorba despre persoane angajate fără forme legale de muncă. Pedepsele aplicate au fost mai blânde.

Spre exemplu, pentru 3 minori prinși într-o unitate din Mogoșoaia cu ajutorul Poliției, ONJN le-a dat celor de la Get's Bet o amendă de 25.000 de lei - echivalentul a 5.000 de euro.