În noiembrie 2006 exploda în județul Timiș un caz spectaculos la pariuri sportive. Implicați erau doi jucători, un casier, precum și operatorul de pariuri „Fortuna”, nelipsit și atunci din scandaluri.

Operatorul ceh n-a obținut nimic în procesul penal intentat în cauză. Mai mult, angajând nesăbuit personal necalificat, ar putea fi nevoită să achite banii reclamați de jucători. Pe lângă reclama pe care le-a făcut-o jucătorilor, unul dintre ei având funcție politică.

Așadar, o dublă lovitură încasată de Fortuna.

Viceprimarul ajuns primar. „Până la urmă, Fortuna trebuie să facă plata”

Două persoane erau bănuite că ar fi vrut devalizeze o agenție „Fortuna” din Timișoara cu ajutorul casierului, iar dosarul a dat târcoale pe la Parchet. Unuia dintre cei vizați, Iasmin Ciprian Iovănuț, care la vremea respectivă era viceprimar, i-a priit, se pare, din plin vânzoleala din presa acelor zile, ajungând primar în comuna timișoreană Bogda

Jucătorii reclamau neplata a 30.000 de euro, iar dosarul a aterizat inițial la Poliție, abia apoi a intrat pe mâna procurorilor. Claudiu Martescu și Iasmin Iovănuţ, cei doi bănățeni care se considerau prejudiciați, povesteau că „Fortuna” refuza să le plătească 30.000 de euro, sumă câștigată pe mai multe bilete la pariuri sportive, descria pe larg situația cotidianul „Libertatea”.

Doar că adevărul n-a ieșit la lumină. Potrivit lui Iovănuț, deși susținea că are probe compromițătoare, „Fortuna” nu a izbutit să-i dovedească vinovăția și să-l „înfunde”. Omul susține chiar că nu are nicio legătură. Iar procesul penal deschis pe numele lui Martescu a încetat.

martescu
martescu

„Nu am nici un dosar penal. Am avut calitate de martor în dosarul respectiv. O să mă îndrept cu acțiune în civil împotriva celor m-au calomniat... Unii „ziariști” de c...t au scris aberații, dar pentru acest lucru o scoată bani din buzunar”, spunea aseară Iovănuț, contactat de Playresponsibly, în timp se încălzea pe Facebook pentru o apariție TV.

„Procesul penal s-a finalizat, din ce știu. Fortuna s-a folosit de procesul penal, ca să tergiverseze lucrurile. Până la urmă, trebuie să facă plata. Repet, eu am avut de la început calitate de martor. Ceilalți doi băieți au fost trimiși în judecată, dar au fost achitați definitiv de instanță. Eu îl cunosc doar pe Martescu Claudiu, pe care am vrut să-l ajută să își recupereze banii”, susține primarul.

iovanuttv.jpg
iovanuttv.jpg

„Fortuna s-a folosit de procesul penal, ca să tergiverseze lucrurile. Până la urmă, trebuie să facă plata. Repet, eu am avut de la început calitate de martor. Ceilalți doi băieți au fost trimiși în judecată, dar au fost achitați definitiv de instanță. Eu îl cunosc doar pe Martescu Claudiu. Banii de pe bilete sunt ai lui Martescu Claudiu. 

Eu o să-i dau în judecată pe cei de la Fortuna pentru comunicatul calomnios la adresa mea. Ziariștii au preluat comunicatul lor, fără să îmi ceară un punct de vedere. În comunicatul celor de la Fortuna sunt acuzat de complicitate cu cei doi băieți, eram prezentat ca un infractor.

Eu nu am intrat niciodată în agenția respectivă. Nu o să iau niciun cent din cei 30.000 de euro. Am vrut doar să dau o mână de ajutor, să-l ajut pe Claudiu Marteescu să-și recupereze banii”, mai susține bănățeanul, în discuția cu Playresponsibly.

Cum s-ar fi derulat cazul

S-a mizat pe evenimente înșirate pe 9 bilete, la o agenție unde pariau frecvent, reușind să se indice corect rezultatele meciurilor. Când oamenii au mers să-și ridice premiul, stupoare! Nu au primit nimic. Apoi, au făcut scandal, ca să-și primească banii! Casa de pariuri a refuzat plata, pretextând că în curs este o anchetă penală rezultată ca urmare a faptului că ar fi fost înșelată. Astfel, plata a fost blocată.

„Fortuna” s-a constituit în parte păgubită, susținând că totul ar fi o scamatorie, anume că respectivii jucători nu au rulat niciodată banii respectivi. Ar fi construit un grup infracțional cu operatorul de la casa de pariuri și au rulat bilete la pariuri cu sume fictive. Dacă s-ar fi doveditcă s-a constituit un grup infracțional din angajatul casei de pariuri și cei doi jucători, se va lăsa cu dosare penale. 

Iată cum a curs tot acest caz, din declarațiile asumate ale celui care a fost operator la „Fortuna” și care, spunea casa de pariuri, pot fi probate cu înregistrările video aflate pe masa anchetatorilor. S-a constatat lipsa din gestiune a unei sume-record, de peste un miliard de lei vechi! 

Angajatul de la ”Fortuna” se numea Marian Mihail Alexandru Căldăraru (20 de ani atunci) și este un bucureștean pripășit prin Timișoara. A mers la Parchet, unde a declarat: ”Au venit niște persoane (n.r. - Ion Georgian Claudiu Martescu şi Iasmin Iovănuţ) și mi-au propus să facem chestia asta. I-am cunoscut acum două săptămâni. În urmă cu două sâmbete, mi-au propus să mizăm suma de 200 de milioane vechi pe meciul Dunărea Călărași – ASU Timișoara, din Liga a II-a. S-a mers pe victoria gazdelor. S-a terminat 2! A fost 1-0 la pauză, 2-3 la final. S-au pierdut banii”.

Aici, casa a suferit primul prejudiciu! Ar fi trebuit să încaseze suma mizată și pierdută de jucător, dar aceasta practic nu a existat! Continua același Căldăraru: „Acum, ca să acoperim «gaura», au jucat, prin mine, pe un bilet de trei meciuri: Real Madrid la Alaves, Newcastle acasă și încă un meci, nu-l mai țin minte. Oricum, au fost trei evenimente pe bilete, în total. Toate au ieșit. Ne-am scos «gaura» de 200 de milioane și am fost pe plus 200 de milioane. Eu am primit 60 de milioane din sumă, atât a revenit partea mea.

Nu mi-a convenit că am luat doar atât. Apoi, duminică, la finala Turneului Campionilor, meciul de tenis Kerber-Cibulkova, am pus, tot fictiv, 200 de milioane pe victorie Kerber. A pierdut Kerber, nu s-a câștigat biletul. Spre după-amiază, au pus un alt bilet, cu două meciuri: Nișikori – Cilici și Standard Liege (n.r. – echipă de fotbal din Belgia), în campionatul intern. Pariul pus pe meciul de fotbal a ieșit, dar Nișikori a luat bătaie. Eram în «gaură» mare. Pe la ora 17.30, am mizat pe Chelsea, ca să scoatem paguba. A ieșit 2 pauză, 2 final, iar băieții voiau să ia toți banii, dar n-am mai apucat să fac plata. În acel moment, agenția a fost blocată, după ce s-a aflat totul”, recunoștea Căldăraru pentru „Libertatea”.

”Totul a fost fictiv!”

”Carrasco”, așa cum era poreclit casierul, a continuat: „Nu știu cum pot să demonstreze cei doi că acel câștig este al lor. Eu am vrut să mă opresc, la un moment dat. Oricum, sper să-mi iau o pedeapsă cu suspendare, dar apoi îi voi da eu în judecată pe respectivii și o să le cer daune de un miliard.

Dacă nu ieșeau biletele cu Chelsea, de 1,3 miliarde de lei, eu ce făceam? Rămâneam eu cu «gaura», nu? Căci ei ar fi dat bir cu fugiții. Oricum, dacă s-ar fi pierdut suma mizată, eu nu mai puteam mări miza, ca să încerc să recuperez banii. Deja, la ora 19.30, agenția era blocată, nu mai puteam face nicio tranzacție.

În primă fază, în fața anchetatorilor, am susținut că jucătorii mi-au dat bani, căci pe cameră apare unul dintre băieți cu 50 de lei la ghișeu, iar eu am declarat inițial că am bătut greșit, 500 în loc de 50… Până la urmă, a trebuit să recunosc totul. N-am primit niciun ban de la jucători, totul a fost fictiv”, zicea Alexandru Căldăraru. La casa de pariuri, Căldăraru încasa un salariu de 1.100 de lei. El și-a dat dat demisia de la ”Fortuna”, după acest incident.

În ce temei solicită bani jucătorii care se socotesc păgubiți

Ce ziceau cei acuzați. „Duminică după-amiază, împreună cu un prieten, am plasat niște bilete la agența Fortuna Bet de pe strada Dorobanților din Timisoara. În momentul când am mers să ridicăm câștigurile, ei au invocat o greșeală de-a operatorului lor și anume că nu a înregistrat pe casa de marcat miza noastră și, din acest motiv, refuză să ne dea banii. Eu am biletele.

În sensul acesta, regulamentul lor e foarte clar, tipizarea biletelor trebuie să fie precedată de plata mizei. Pe mine nu mă interesează că ei își angajează personal necalificat și care face greșeli. Din punct de vedere juridic, acest bilet de pariuri are valoare de contract.

Eu mi-am îndeplinit obligația contractuală plătind miza, ei trebuie să își îndeplinească obligația corelativă de a plăti eventualul câștig”, declara pentru opiniatimisoarei.ro Iasmin Iovănuț, unul dintre cei doi tineri care se declară păgubiți, avocat și viceprimar în Primăria comunei Bogda – județul Timiș. 

Claudiu Marteescu și Iasmin Iovănuț invocau greșeala de scriere a operatorului, eroare care, se apăra „Fortuna”, nu ar fi existat. „Fortuna” se plângea că a fost fraudată! Astfel, procedura prin care jucătorii ar fi trebui să-și primească banii a fost suspendat, până la elucidarea cazului. „E problema lor internă și nu are de ce să îmi afecteze mie câștigul”, a întărit, pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Martescu, celălalt parior implicat. 

„Fortuna angajează personal necalificat”

Dacă nu vor reuși să intre în posesia banilor pe care i-au câștigat pe cele 9 bilete jucate la pariuri, cei doi amenințau că se vor adresa instanțelor. O făcuseră însă, înaintea lor, casa de pariuri, care a dat cazul pe mâna Poliției și i-a acționat în judecată pe cei trei implicați: operatorul și cei doi jucători la pariuri.

Iovănuț o ținea atunci pe-a lui, iar viitorul i-ar putea da dreptate: „Eu nu am susținut niciodată că s-au dat efectiv banii care apar pe bilete… Pe mine nu mă interesează că Fortuna Net angajează personal incompetent care nu respectă fișa postului. Regulamentul dispune că ACCEPTAREA ȘI EFECTUAREA PARIURILOR CADE ÎN SARCINA ORGANIZATOTULUI. Au greșit, să dea banii!”.

„Eu nu am mizat niciun ron pe evenimentul respectiv. În trecut am mai avut „incidente”, cu alte case de pariuri. Spre exemplu, Gs Bet nu mi-a dat nici acum 25.000 ron pe motiv că au trecut în ofertă greșit numele unei echipei de handbal. Acolo, da, am plasat personal bilete. Nu este cazul acum”, afirma, ieri, edilul.

„Fortuna” nu a putut fi contactată, pentru un punct de vedere. Îl vom publica de îndată ce îl vom primi. Suntem în așteptarea și a unui punct de vedere de la Parchet.