Un proiect de cercetare inovator al școlii de film Famu din Praga, în colaborare cu Facultatea de Medicină, clarifică modul în care sunetul influențează implicarea și răspunsurile fiziologice ale jucătorilor de jocuri video.

Muzica joacă un rol mai semnificativ decât sunetul în îmbunătățirea imersivității unui joc. Mai simplu spus, pare a fi descoperirea apei calde, totuși, este un studiu pe care școala de film Famu din Praga, în colaborare cu Facultatea de Medicină a Universității Charles din Praga, îl realizează implicând 150 de jucători.

Proiectul caută să explice nu dacă, ci cum sunetul influențează imersiunea (cufundarea), încercând să identifice răspunsurile fiziologice ale jucătorilor de jocuri video.

Studiul este condus de Tomáš Oramus, de la Departamentul de Design Sunet, și îi implică pe cei 150 de participanți la o experiență de joc incitantă cu Resident Evil: Village, un joc video de groază de supraviețuire dezvoltat și publicat de casa de dezvoltare japoneză Capcom, prin monitorizarea ritmului cardiac, a respirației și a activității electrodermice, pentru a discerne influența formatelor audio, cum ar fi căștile, difuzoarele stereo și sunetul surround în timpul activității playerului.

Oamenii de știință observă cu meticulozitate participanții care joacă un anumit segment al jocului, dar sunt supuși la diferite condiții de sunet. Această configurație își propune să izoleze impactul sunetului asupra imersiunii jucătorului de factorii de frică inerenți ai jocului.

Metoda de cercetare implică un mediu controlat în care fiecare participant experimentează același segment de joc, asigurând consistența jocului prin diferite formate audio. Această abordare permite o analiză clară a efectelor sunetului asupra răspunsurilor fiziologice.

Rezultatele inițiale pun la îndoială creșterea așteptată a ritmului cardiac în timpul jocurilor de groază, dezvăluind în schimb o scădere a ritmului cardiac, evidențiind astfel potențialul sunetului de a îmbunătăți concentrarea și imersiunea în jocuri și sugerând un nivel profund de concentrare și imersiune facilitat de sunet.

Rezultatele preliminare indică un rol semnificativ pentru sunet în îmbunătățirea imersiunii în joc, setările de realitate virtuală dovedindu-se excepțional de captivante. În mod surprinzător, datele arată că ritmul cardiac al participanților a scăzut în timpul jocului.

Perspectivele studiului asupra modului în care diferitele formate audio influențează jucătorul și răspunsurile fiziologice deschid noi căi pentru a crea experiențe de joc mai imersive și mai captivante.

Înțelegând rolul nuanțat al sunetului în jocuri, dezvoltatorii pot personaliza peisajele sonore pentru a îmbunătăți imersiunea jucătorului și implicarea emoțională, transformând potențial viitorul designului jocului și al experiențelor jucătorilor.