Printre zecile de lucruri și substanțe interzise (droguri, prezervative, Viagra, haine de lux, pantofi sport) și de mesaje găsite de anchetatori în ascunzătoarea șefului Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, arestat ieri în Italia, reies interesul și cunoștințeie acestuia pentru lumea jocurilor video.

Matteo Messina Denaro, șeful Cosa Nostra capturat ieri la Palermo de carabinieri, a trimis zeci de mesaje rudelor, prietenilor și colaboratorilor. A atras atenția un anume text, îndreptat către femeia pe care o iubea, Maria Mesi, în care scria: „Îmi doresc foarte mult să-ți fac un cadou. Caseta The Donkey Kong 3 a ieșit și abia aștept să fie pe piață, să ți-o cumpăr. Secretul lui Mana 2 încă nu a sosit...”.

Atras de titluri nipone

Cele două sunt jocuri video care aparțin istoriei: Donkey Kong 3, al treilea capitol al sagăi cu același nume, a fost lansat în 1983, dezvoltat și produs inițial de Nintendo pentru celebra casă Nes, apoi convertit și pentru computere și alte console.

Secret of Mana 2 (al cărui nume complet este Trials of Mana Secret of Mana 2, sau, în original, Seiken Densetsu 3) este un alt titlu japonez, un joc lansat pentru Super Nes în 1995, dar numai în Japonia, acesta fiind și motivul pentru care șeful afirma că „încă nu a ajuns”.

Nu există informații, momentan, dacă le-a jucat și el, dar, cu siguranță, le-a urmărit aparițiile, știind că jocurile video erau pasiunea iubitei lui.

Informațiile despre Donkey Kong 3 și Trials of Mana stătea alături de mesaje precum „aș putea face un cimitir cu oamenii pe care i-am ucis”, ordine date locotenenților săi sau amenințări către rivali din Cosa Nostra, precum cele în care laudă faptul că un copil a fost băgat în acid.

Fugărit timp de 30 de ani

După 30 de ani de fugă, Matteo Messina Denaro a fost arestat de Carabinieri del Ros, în timp ce se afla la clinica Maddalena din Palermo. Celebrul fugar, cunoscut şi sub poreclele „U siccu” şi „Diabolik”, membru de vază al Cosa Nostra, era considerat unul dintre cei mai periculoşi şi mai căutaţi fugari din lume.

Înainte însă, s-a distrat cu poliţia italiană. Până atunci, apăruse prima imagine cu Denaro într-un singur loc. În alt caz, carabinierii au reţinut un turist englez, confundându-l cu Denaro.

Denaro se pitea de autorităţi din vara anului 1993, când scria într-o scrisoare trimisă iubitei sale de atunci, Angela, după masacrele mafiote de la Roma, Milano şi Florenţa: „Veţi auzi despre mine. Mă vor picta ca pe un diavol, dar toate sunt minciuni”.

Condamnat pe viață pentru zeci de crime

Şeful Mafiei din Trapani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru zeci de crime, inclusiv cea a micuţului Giuseppe Di Matteo, sugrumat şi dizolvat în acid. În interceptările clanului, Denaro spunea: „A avut dreptate să dizolve copilul în acid”.

Sute de oameni ai legii au fost implicaţi în arestarea lui, de-a lungul anilor. Fuga lui bate recordul lui Totò Riina, alt mafiot celebru, care a scăpat de cătuşe timp de 23 de ani, dar nu o depăşeşte pe cea a lui Bernando Provenzano, care a reuşit să evite închisoarea timp de 38 de ani.

Autorităţile din Peninsulă, printre care premierul Giorgia Meloni, prezintă arestarea ca pe o mare victorie a statului italian. „Felicitări poliţiei, justiţiei, miilor de oameni care lucrează în fiecare zi, în tăcere, pentru a apăra justiţia”, a scris ministrul Apărării Guido Crosetto pe Twitter.

De asemenea, vicepremierul Matteo Salvini a mulţumit pentru munca forţelor de poliţie: „Superboss Matteo Messina Denaro a ajuns în cătuşe după 30 de ani de fugă”.