Un studiu american și unul italian au analizat influențele diferitelor jocuri asupra activității creierului și a capacității lor de a crește diferite facultăți mentale.

Cei care joacă în mod regulat jocuri video de acțiune precum Elden Ring, Ragnarok, God of War sau The Last of US dezvoltă o atenție mai mare, o memorie de lucru mai bună și o capacitate mai mare de a ignora factorii care distrag atenția decât cei care folosesc alte tipuri de jocuri video. Acest lucru este potrivit un studiu realizat de cercetători de la Departamentul de Psihologie din New York, condus de Joe Cutting, publicat în vară în jurnalul Helyion.

În aceste jocuri video este necesară jonglarea simultană cu diverse sarcini precum identificarea, urmărirea și evitarea anumitor stimuli, accelerarea proceselor perceptive până la limita atenției cu un avantaj cognitiv semnificativ. În comparație cu alți jucători video, jucătorii obișnuiți de acțiune (în mare parte implicați în așa-numitele jocuri video cu împușcături) au raportat indici mai mari de percepție, cogniție spațială și atenție selectivă pentru stimuli importanți. Evaluând aceste abilități la 209 adulți tineri (18-30 ani), aceste funcții sunt superioare pentru jucătorii de strategie și acțiune și performanțele sunt asociate cu strategiile adoptate de jucător mai degrabă decât cu componentele jocului.

Analizând 181 de adulți în vârstă (60-81 de ani), aceștia au demonstrat abilități superioare echivalente atunci când a fost vorba de rezolvarea problemelor puzzle în jocuri video precum Tetris sau Lemmings. Atunci când doriți să utilizați jocuri video în scopuri de reabilitare, corelația dintre abilitățile cognitive și comportamentul de joc trebuie, prin urmare, să includă utilizarea adecvată vârstei a jocului video. 

O explicație neurofiziologică a acestor fenomene vine dintr-un alt studiu al cercetătorilor de la Universitatea Bicocca din Milano, condus de Carlo Ferrarese, publicat la sfârșitul lunii septembrie în Journal of Alzheimer Disease, și care va fi prezentat pe 23 octombrie. Reluând studiile a cinci baze de date cu o revizuire amplă, cercetătorii milanezi au verificat că jocurile tradiționale de societate pot influența funcțiile în diferite domenii prin încetinirea declinului cognitiv al persoanelor în vârstă cu MCI.

Folosind diverse teste neuropsihologice, se pare că, așa cum se întâmplă în cazul jocurilor video, diferite jocuri de societate afectează și funcționarea cognitivă diferită. În testul STT-B, însă, șahul este depășit de un alt joc chinezesc care datează din vremurile lui Confucius numit Mahjong și realizat cu plăci mari colorate pentru a fi jucat ca solitaire. Îmbunătățește funcțiile executive, cele care ne permit să planificăm și să îndeplinim o sarcină.