În anii ’90, „Totogol” a fost primul joc din Italia care oferea câștiguri de miliardare de lire, fiind socotit un deschizător de drumuri pentru actualele pariuri sportive. Era „epoca de aur” a cupoanelor, un bilet conținând un tabel cu linii și cu coloane.

Începând cu prima zi a anului viitor, „Totogol” nu va mai exista. Statul italian a decis să retragă de pe piață concursul cu premii creat în anii ’90, „vărul” lui Totocalcio (Pronosport-ul din România, un concurs extrem de popular, cu partide de fotbal din Serie A și Serie B ale Italiei, la început).

„Totogolul” (acronim pentru „Total Goluri”) este o competiție de premii gestionată de Regia Autonomă a Monopolurilor de Stat (AAMS), ale cărei modalități de participare și de acordare a premiilor sunt reglementate prin decretul din 19 iunie 2003 al Ministerului Economiei și Finanțelor.

Jocul, conceput de CONI în 1992 (care a fost inspirat de o competiție similară creată în Suedia), a fost înființat pentru prima dată în Italia, la nivel național, pe 2 octombrie 1994, după ce a fost experimentat anterior, pe 11 septembrie, la Milano, Padova și la Roma.

Dispare și „Big Match”

Proiectat pentru a contracara declinul jocului „Totocalcio”, „Totogolul” și-a făcut debutut, într-o formă primitivă, pe 30 mai 1994. A reușit să supraviețuiască aproape 3 decenii. Cortina urmează să cadă cât de curând peste „Totogol”, care din ianuarie 2022 nu va mai fi disponibil.

Autoritățile au anunțat închiderea concursurilor odată cu demararea „Noului Totocalcio”. Alături de „Totogol”, vor fi închise definitiv și concursurile „Il9”, legate de „Totocalcio”, și „Big Match”. Mai mult, de luna viitoare, toți dealerii de pariuri sportive din Italia vor fi obligați să aibă în ofertă „Noul Totocalcio”.

Bilet cu 14 evenimente

Regulamentul, aflat în vigoare din 6 martie 2010, prevede că pariorul de la „Totogol” trebuie să ghicească, pe un bilet care conține 14 evenimente (meciuri de fotbal), cele 7 care vor înregistra cel mai mare număr de goluri marcate, în ordine exactă descrescătoare.

Pariorul trebuie să indice 7 meciuri, numerotându-le de la 1 la 7, indicând cu aceste numere poziția pe care o va avea fiecare meci la final, pe baza golurilor marcate.

La același număr de goluri marcate în două sau mai multe meciuri, în scopul determinării variantei câștigătoare, sunt luați în considerare următorii factori:

@ meciul cu cel mai mare număr de goluri marcate în deplasare prevalează (de exemplu, un meci terminat 1-3 ia fața unuia terminat cu scorul 2-2);

@ în caz de egalitate la capitolele „golurile generale” și ”golurile marcate în deplasare”, meciul cu cel mai mic număr de ordine are prioritate (în scopul determinării combinației câștigătoare. Dacă, de exemplu, meciurile 9 și 11 s-au încheiat ambele 2-3 și au concurat pentru a forma combinația, numărul 9 are prioritate).

Există premii pentru pariorii care ghicesc până la un minimum 4 rezultate (câștigul cu 7 rezultate este de categoria 1, urmat de celelalte, până la categoria a 4-a). În cazul în care nu se atribuie câștigul primei categorii (7), acesta este adăugat la jackpot. Acest jackpot este resetat de fiecare dată când unul sau mai mulți pariori câștigă cu 7 rezultate corecte din 7.