Anunțată inițial să aibă loc pe 25 mai, apoi amânată pentru o dată mai „rotundă”, 1 iunie, rotativa guvernamentală a fost decalată din nou, de această dată nu de negocieri, ci de un eveniment neprevăzut: greva profesorilor.

Protestul dascălilor durează de luni, 22 mai, și nu pare că se va încheia prea curând, mai ales că guvernanții n-au găsit încă o soluția la criza din învățământ.

Având în vedere cadrul socio-politic din țară, președintele Klaus Iohannis, profesor de Fizică la bază, autorul proiectului de țară „România Educată”, devenit sursă de ironii la adresa sibianului, a stabilit că schimbările din Guvern mai pot aștepta, pentru a nu inflama și mai tare spiritele.

Iohannis a dat semnalul, iar UDMR, care se teme că ar putea pierde din portofolii, a fost de acord, visând că astfel câștigă timp la negocieri.

Nicolae Ciucă ar fi trebuit să-și depună mandatul de premier astăzi, iar hățurile la Palatul Victoria i-ar fi revenit lui Marcel Ciolacu. Cel din urmă a declarat că înțelege situația: „Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este corectă, ne-o asumăm împreună”.

Amânarea rotativei are efecte directe asupra ONJN. Decizia îi prelungește interimatul în fruntea instituției lui Mihail Pocora, cel care trage nădejde, după ce a umblat cu jalba-n proțap și pe la PSD, dar și pe la PNL, că va deveni președinte cu drepturi depline.