Guvernul României apasă pedala accelerației și zguduie piața jocurilor de noroc cu modificări ale ordonanței 77/2009.

Proiectul i-a băgat în sperieți pe operatori și a dus, săptămâna trecută, la blocarea expoziției anuale Entertainment Expo Arena 2023, în care trebuia să se semneze contracte, dar a predominat o atmosferă de prohod.

Playresponsibly a intrat în posesia celor mai recente schimbări procesate după discuții între instituții și asociații.

Descarcă fișierul - 2_DE_PUBLICAT_OUG_modificare_OUG_77_2009_MINISTERUL_FINANTE_MODIFICARI__-_Copy-1.pdf

Descarcă fișierul - OUG modificare si completare OUG77-2019 jocuri de noroc V14.08.2023-2.pdf

Prima prevedere demolează business-urile celor cu baruri:

2. Articolul 1, alineatul (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), conform cărora jocurile de noroc sunt exploatate în mod direct de deţinătorul licenţei, exploatarea jocurilor de noroc se poate realiza, în comun, de către 2 sau mai mulţi organizatori de jocuri de noroc între care există un contract încheiat în condițiile legii, răspunderea revenind părților contractante.

Înainte, se puteau asocia și organizatori cu patroni de baruri, acum doar organizator cu organizator. La retail, o să fie decimate complet barurile, fiindu-le închise toate portițele.

Este o lovitură dură pentru circa 4.000 de baruri din toată țara, care supraviețuies datorită așa-numitelor AVP-uri (circa 8.000 de aparate), sloturi pe care se poate miza cea mai redusă miză. Despre acest subiect, redacția a atras atenția.

Citește:

Guvernul ucide AVP-urile, păcănelele aflate în barurile de la țară. Ce plan are Ciolacu

Și online-ul este afectat: dispar firmele malteze

3. Articolul 1.3, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, jocurile de noroc la distanță sau jocurile de noroc online sunt toate jocurile de noroc prevăzute sau nu în prezenta ordonanță de urgență care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 și care se desfășoară doar prin intermediul oricărui sistem de comunicații (internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă și orice alte sisteme de transmisie), doar de către societăți licențiate de ONJN și care trebuie, în mod obligatoriu, să fie înmatriculate pe teritoriul României.

Prevederea se referă la companiile online. De acum încolo, doar de firmele înregistrate în România pot funcționa.

Este o lovitură sub centură dată pentru companiile malteze, care asigurau protecția în paradisuri fiscale. Se oferă un termen de 12 luni pentru transferul de pe societtea malteză pe compania românească.

Totodată, ies de pe piata cele cu risc limitat. Nu vor mai fi licențe temporare, pe 3 luni. Se achită suma de 500.000 euro pe an la Joc Responsabil.

Va exista o poliță de asigurare de garanție emisă de o societate de asigurare. Deci, nu trebuie pus gaj la Trezorerie sacul de bani, așa cum se vehiculase inițial, ci sunt luate în considerare și alte genuri de bunuri.