Iese la iveală mizeria ascunsă sub preș la Fortuna Entertainment Group (FEG), gigant de jocuri de pariuri și jocuri de noroc din care fac parte operatorii Fortuna și Casa Pariurilor.
După ce managerul Sorin Dănuț Bucur și-a spus punctul de vedere în legătură cu alungarea din firmă, socotită de el abuzivă, un fost coleg de-ai săi a ținut să „îndrepte” lucrurile.
Acesta a povestit într-un mail cum se comporta Bucur cu subalternii. Astfel de mesaje vin des pe adresa redacției. De regulă, pentru ca avertizorul să fie protejat, sunt anonime.
Relatările descriu însă, rămâne de stabilit cât de fidel, modul de lucru într-o mare organizație, așa cum este FEG, sponsor al FRF și la echipa națională.
Iată mesajul:
„În legătură cu articolul https://playresponsibly.ro/investigatii/executat-dupa-o-viata-de-munca-la-feg-un-fost-manager-rupe-tacerea-1663, de ce nu v-a spus fostul manager (zonal, nu altceva), ce anume făcea în afara legii?
Cum punea angajații să semneze actele adiționale ale contractelor de muncă. Concret, punea colega care era pe tură în ziua respectivă să semneze actul adițional al celuilalt coleg, situație pățită și de mine, colega semnând actul adițional al meu, iar eu, la scurt timp după aceea, nu am putut să accesez un credit de nevoi personale deoarece la prezentarea actului adițional către bancă, semnăturile erau diferite (semnătura mea din cererea de creditare și semnătura de pe actul adițional care fusese semnat de colegă).
Sau cum amenința pe grupul de WhatsApp că cine nu a fost la sedință (sedință organizată sâmbăta, la 07:30, în condițiile în care în contractul colectiv de muncă există un articol care specifică faptul că ședintele de lucru se organizează numai în timpul programului de lucru, iar cei convocați la sedință aveau program 10:00-22:00, „o să schimbe foaia” cu ei, lucru pățit de mine când am vrut să îmi iau concediu de odihnă, iar un asistent manager mi-a spus verde în față că nu mă poate ajuta deoarece nu am binevoit să vin la ședință!
Sau cum semăna teroare printre angajați când se anunțase un control cu o anumită directoare din afara țării și el a spus că „orice greșeală va fi fatală pentru operator”, dacă nu o să fim găsiți în regulă la respectivul control!
Nu mai credeți tot ce vă spune el, pentru că nu se dau afară așa, fără motiv, nici managerii zonali, nici asistenții de manager și nici simplii lucrători comerciali.
Și mai spunea el faptul că era pus să verifice actele contabile și că nu avea studii în domeniu, dar că era sarcina „casierilor campioni” să facă acest lucru. Păi, „casierii campioni” aveau studii în domeniu? Aveau funcția de lucrător comercial, nu altceva!”.
Răspunsul fostului manager zonal Sorin Bucur:
„Managerul nu avea treabă cu actele adiționale. Asistenții se ocupau de acte, să le semneze cu ei și să le ducă la sediu, să le înregistreze.
Legat de controale... Era și normal să îi găsească bine, pentru că era rău pentru ei, nu pentru mine.
„Casierii campioni” erau plătiți la semestru pentru task-urile astea (verificare acte)”.
În disputa despre cultura organizațională de la FEG s-a amestecat o altă angajată, care i-a luat apărarea managerului:
„La fel ca si această persoană care a lăsat acest mesaj, și eu lucrez în cadrul companiei și cunosc destul de bine cum stau și au stat lucrurile. În primul rând, vreau să încep prin a spune că este foarte ușor să faci un rău în ziua de astăzi, mai puțini oameni vor să facă un bine.
Nu este absolut nimic adevărat cu amenințările pe WhatsApp, nu există așa ceva.
Cine ar accepta să lucreze într-o companie sub amenințare?? În legătură cu ședințele, iar nu este adevărat și există dovezi. Ședințele erau organizate în timpul săptămânii, înainte cu o oră de începerea programului de muncă, așa cum este și normal să se poată desfășura și activitatea.
Totodată, aceste ședințe erau făcute tot în beneficiul operatorilor, să se comunice anumite lucruri, să se rezolve anumite probleme, să avem o echipă și o zonă care să functioneze așa cum trebuie.
Niciodată nu se făceau ședinte că nu aveau ce să facă acasă managerii sau asistenții manageri. Nu era nimeni obligat să vină și mai ales să primească vreo pedeapsă, sancțiune dacă nu era prezent.
De ce nu se spune că în momentul controalelor când se găseau operatori cu nereguli, care țineau de ei și sunt specificate în fișa postului, că se treceau cu vederea și managerul își asuma el?
De ce nu se spune și de câte ori au fost ajutați operatorii când făceau anumite greșeli (lipsă în gestiune, întârzieri repetate la munca etc).
Haideți să ne vedem fiecare de treburile noastre și să nu mai aruncăm cu răutate gratuit, mai ales dacă nu cunoaștem cu adevărat situația în cauză!
Vă rog frumos să publicați acest email. Mulțumesc!”.
Cel care a lansat acuzele a venit cu detalii:
„Nu ocup vreo funcție importantă în cadrul firmei, însă, citind articolul, pur si simplu am fost revoltat să aud ce a afirmat, tinând cont de lucrurile pe care le făcea, cum programa de exemplu altă ședință pe data de 24 ianuarie a anunțat pe grup operatorii cu data și locul ședintei și apoi, în ziua următoare, a revenit și a spus că nu se mai ține ședinta, dându-și seama că, de fapt, ziua de 24 ianuarie era zi liberă și nu avea cum să țină ședința”.
Altă reacție pro-manager:
„Îmi pare rău să vă contrazic, dar această ședință despre care vorbiți a avut loc, nicidecum nu s-a anulat fiind 24 ianuarie. Dacă vorbiți din auzite sau doar aruncați cu vorbe la întâmplare, nu are rost!
Există dovezi, colegii care au participat la această ședintă și absolut nimeni nu a fost revoltat, să vă spun si de ce? Această ședinta a fost făcută în avantajul nostru, au fost semnate actele adiționale pentru mărirea de salariu care urma să intre imediat în vigoare!
Sau să înțeleg că dvs. nu aveți nevoie de mărire de salariu?
Cum a spus si altcineva mai sus, nimeni niciodată nu a fost sancționat sau mustrat dacă nu a reușit să ajunga la o ședință! Sunt colegi care nu au fost prezenți niciodată la vreo ședință de cand sunt angajați și lucreazî în continuare în companie.
Din contră, tot ca să fie bine pentru noi, managerul își făcea timp și venea personal cu actele adiționale să le semnăm, dacă noi nu am putut ajunge!
De ce în momentele astea, când un om este la greu, se aruncă doar cu noroi? De ce se uită și binele, și ajutorul care au fost oferite de către el fiecăruia în parte, așa cum a știut el mai bine?
Dacă chiar se ocupa cu toate neregulile despre care vorbiți unii dintre voi, credeți că în atâția ani, nimeni, dar nimeni, nu venea să îl tragă la raspundere?
Dar știți ce se întâmplă când un om care se dedică cu totul locului de muncă nu este văzut bine și este înlăturat, iar cei ca voi care aplecați urechea în stânga și în dreapta și faceți orice pentru a fi băgați în seamă, rămâneți.
Vă rog să publicați și mesajul meu! Multumesc!”.